Ingen køer ved grænsen

Skatteminister lover effektiv grænsekontrol uden lange køer.

- Det er afgørende, at der ikke opstår lange køer ved grænsen. Vi stræber efter en effektiv kontrol, der ikke må være til gene for den fri bevægelighed.
Det siger den danske skatteminister, Peter Christensen (V), til Flensborg Avis.

Peter Christensen er overbevist om, at Danmarks beslutning om at indføre en udvidet toldkontrol ikke fører til lange køer ved de danske grænseovergange.

Og ved samme lejlighed afviser han, at det er første skridt mod en egentlig paskontrol.
- Der bliver tale om stikprøvekontroller. Langt de fleste bilister vil kun opleve, at de skal mindske farten en smule, når de passerer grænsen, siger Peter Christensen.

I dagene efter regeringens og Dansk Folkepartis beslutning om at genindføre toldkontrollen og senest på de netop overståede sydslesvigske årsmøder har der været masser af kritik i grænselandet af Danmarks beslutning.

Det ærgrer den danske skatteminister.

- Som sønderjyde har jeg svært ved at forstå mindretallets reaktion. Den udvidede toldkontrol bliver ikke en bremse mellem det dansk-tysk forhold, siger Peter Christensen til Flensborg Avis.

Hovedårsagen til, at Danmark vælger at genindføre toldkontrollen, er ifølge ministeren at komme den stigende grænseoverskridende kriminalitet til livs, og foruden videoovervågning og scannere vil der komme omkring 100 ekstra toldere til.

- Samlet set vil vi med den udvidede toldkontrol komme op på omkring 260 toldere til alle danske grænseovergange, og til sammenligning har jeg fået oplyst, at der er omkring 350 tyske toldere, der dækker Slesvig-Holsten, siger Peter Christensen.

Den danske skatteminister vil også gerne løfte lidt af sløret for, hvor omfangsrig toldkontrollen bliver.

- Ved nogle grænseovergange vil der være toldere 24 timer i døgnet, men langt fra alle steder. Det har vi slet ikke mandskab til, siger Peter Christensen, der samtidig afviser, hvad nogle frygter: At toldkontrollen er første skridt mod en decideret grænsekontrol med bomme, politi og det hele.

- Jeg kan afvise, at det er første skridt mod en egentlig paskontrol, siger Peter Christensen til Flensborg Avis.