TV der bevæger dig

Jægere skal skyde endnu flere mårhunde

De danske mårhunde får overraskende mange hvalpe. Nu kan et helt nyt studie hjælpe i bekæmpelse af mårhunde, som er et skadedyr.

Mårhunden er et skadedyr. Det betyder, at mårhunde kan skydes hele året, men kun af jægere med jagttegn.

Det er vigtig viden. På baggrund af den her undersøgelse er det vores anbefaling, at man skal bekæmpe mårhundene så intensivt som muligt i vinterhalvåret.

Hans Erik Svart, specialkonsulent, Miljøstyrelsen

Mårhunde er et relativt nyt dyr i Danmark. Før 1995 fandtes de ikke i landet.

I dag regner man med, at der er mellem 2000 - 3000 mårhunde i Jylland. Nu har et specialestudie fra Københavns Universitet for første gang undersøgt mårhundenes reproduktion i Danmark, skriver Miljøstyrelsen på deres hjemmeside. 

Mårhund: To bliver til tusinder Foto: Miljøstyrelsen

Undersøgelsen viser, at den drægtige mårhund gennemsnitligt får 11 unger. Det er langt flere end man regnede med. 

Læs også Mårhunde-alarm: -Havde aldrig i min vildeste fantasi forestillet mig det

Mange unger i  kombination med en lav dødelighed, og det at mårhunden allerede er kønsmoden, når den er ét år gammel, betyder at antallet hurtigt stiger meget kraftigt.

- Det er vigtig viden. På baggrund af den her undersøgelse er det vores anbefaling, at man skal bekæmpe mårhundene så intensivt som mulig i vinterhalvåret. Det vil sige, før de bliver drægtige,siger Hans Erik Svart, specialkonsulent i Miljøstyrelsen og fortsætter:

Når antallet af mårhunde stiger så hurtigt, så betyder det, at hvis man skyder to mårhunde i januar måned, så vil man ikke behøve at skulle bekæmpe 13 i maj måned for at holde bestanden nede,

Hans Erik Svart, specialkonsulent, Miljøstyrelsen

- Når antallet af mårhunde stiger så hurtigt, så betyder det, at hvis man skyder to mårhunde i januar måned, så vil man ikke behøve at skulle bekæmpe 13 i maj måned for at holde bestanden nede. 

I Danmark er mårhunden et invasivt dyr. Det betyder, at den ikke naturligt har hjemme i den danske natur, og at den påvirker naturen i negativ retning.

Her i landet findes mårhunden kun i Jylland. Bestanden er formentlig dels efterkommere af tamme dyr, der er undsluppet fra fangenskab og dels mårhunde, der er indvandret fra Tyskland til Danmark. 

Læs også Sex-drift - og GPS - skal udrydde mårhund

Læs også Mårhund på Rømø