Juletræer er stadig guld

Juletræer er stadig guld. En af de største producenter af juletræer, Green Team Group i Sdr. Omme, har haft fem gode år. Resultatet før skat er vokset fra 25 mio. til over 36 mio. kr. - en vækst på 49 pct.

Koncernen leverer til denne jul 1,4 mio. juletræer og 1600 tons pyntegrønt. Selskabet er fortsat førende udbyder af nordmannsgranner og planter.

Og de fleste af planterne finde i selskabet Majland A/S, som driver planteskole med produktion af nordmannsgran på 240 hektar (ca. 500 fodboldbaner).

Koglehøst i Georgien

Majland A/S har datterselskaber med licenser til koglehøst i to attraktive områder i Georgien frem til 2019 og egen frøkultur i Danmark frem til 2037.

Green Team Group A/S i Sønder Omme forudser, at det europæiske juletræsmarked bliver større i de kommende år. Salget kommer i langt højere grad til at ske gennem de store detailkæder.

Fra 3000 til 500 producenter

Den situation får ifølge adm. direktør Peder Østbjerg, Green Team Group A/S, stor betydning for juletræsproduktionen. I producentleddet forventer han, at de nuværende 3000 danske juletræsproducenter vil være reduceret til mellem 300 og 500 producenter i 2020.

Men produktionen vil fortsat ligge på omkring 10-12 millioner træer årligt.

- Det er en udvikling, som ikke er ny i landbruget, siger Peder Østbjerg, der også mener, at udviklingen vil sikre producenten en større andel af fortjenesten ved handlen med juletræer. - Det har i nogle år været sådan, at mellemhandlere har haft større fortjeneste end producenterne, som binder kapital og løber en risiko. Det er en uholdbar ubalance, mener Peder Østbjerg.

Nordmann overhaler rødgran

Nordmannsgrantræet har for længst overhalet rødgrantræet, og dets popularitet er i fortsat vækst. Men mest glædeligt er det, at det ægte, naturlige juletræ mange steder er ved at fortrænge juletræer af plastik. Forbrugerne efterspørger i stigende grad det ægte træ og er derved også med til at beskytte miljøet.

Et plastiktræ er mere end dobbelt så belastende for miljøet, som det er at producere et ægte træ. Og Green Team Group A/S har i de senere år analyseret juletræsmarkedet i Europa grundigt ? ikke mindst fordi mange juletræsdyrkere frygter en overproduktion i markedet.