TV der bevæger dig

K: Olieskat koster arbejdspladser

Regeringens nye togfond kommer til at koste tusindvis af arbejdspladser i olieindustrien i Nordsøen og i Esbjerg, mener finansordfører Mike Legarth (K).

05:58

Selskaberne i Nordsøen skal beskattes ens, fastslår parterne i skatteaftalen.

1 af 2

Han er modstander af aftalen om harmonisering af beskatning af olieselskaberne i Nordsøen, som regeringen, Enhedslisten og Dansk Folkeparti indgik en aftale om tirsdag aften.

Aftalen skal indbringe 28,5 milliarder kroner, som skal anbringes i en togfond.

- Aftalen om et nyt skattesystem er en skændsel mod de virksomheder, som har investeret i god tro. Det koster tusindvis af arbejdspladser i Danmark. Især på vestkysten, hvor offshore-branchen fylder rigtigt meget, siger Mike Legarth til Ritzau.

- Hvis man som en tyv om natten ændrer skattesystemet, så får Danmark et dårligt ry og renommé. Virksomheder bliver påpasselige med at placere investeringer her, når de kan se, at vi ændrer på præmisserne, som man har udbudt til, tilføjer han.

Fair beskatning

Trafikordfører René Christensen (DF) mener, at det er fair at beskatte udenlandske olieselskaber på samme vilkår, som Mærsk arbejder under.

- Vores dagsorden har været, at man skal beskatte ens, sådan at udenlandske selskaber kommer op på samme niveau som danske Mærsk. Det er helt fair, mener vi. Nu er der lige vilkår for udvinding af olie i Nordsøen, siger han.

Togfonden skal finansiere timedrift mellem de største byer i Danmark med nye tog.

Dansk Folkeparti ønsker at prioritere de pendlere, der bor uden for de store byer, og tirsdag aften spillede partiet ud med, at man er parat til at gå på kompromis med timemodellen for at sikre bedre forhold for pendlerne i yderområderne.

Aftalen om oliebeskatningen kan hentes på Skatteministeriets hjemmeside.