TV der bevæger dig

Kæmpebøder på vej til bilister

Det bliver dyrere ikke at overholde færdselsloven, når det nye bødekatalog træder i kraft 1. januar 2012. Minimumstaksten hæves til 1.000 kroner, men flere bøder bliver både tre- og firedoblet i forhold til de nuværende bødetakster, oplyser FDM.

Fra nytår bliver det endnu dyrere at overtræde færdselsloven.

Størstedelen af bøderne retter sig mod bilister, der for eksempel placerer sig forkert i trafikken, kører hasarderet eller ikke overholder hastighedsgrænserne. Men også bøderne for manglede brug af udstyr og vedligeholdelse stiger.

- Taler man i håndholdt mobil, koster det fremover 1.500 kroner. Udover at det kan være farligt, så er det også spild af penge, når der findes bluetooth løsninger til under 500 kroner, siger jurist i FDM Casper Schad.

59 kroner kan spare bøden

Det samme gør sig gældende, hvis man for eksempel ikke har en advarselstrekant i bilen, og uheldet er ude. Her er bøden på 1.000 kroner, mens en advarselstrekant kan fås for beskedne 59 kroner. En særlig høj bøde får man dog, hvis man ikke spænder barnet korrekt fast i autostol eller sele.

Her stiger bøden fra i dag 500 kroner til 2.000 kroner. Desuden bliver det dyrere at køre med en defekt lygte eller med nedslidte dæk.

- Færdselsloven skal overholdes, og som bilist har man også et ansvar for at sikre, at bilen er i lovlig stand. Derfor mener FDM også, at det er i orden, at bøden for eksempel stiger, hvis man kører med nedslidte dæk. Det handler både om egen og andres sikkerhed, siger Casper Schad.

FDM's hjemmeside giver en oversigt over de nye bøder.