Kan du heller ikke forstå Bios-sagen? Her er hjælpen

Siden 2014 har Bios-sagen været i medierne ad flere omgange, men hvordan hænger det hele sammen? Få overblikket her.

I slutningen af januar offentliggjorde Konkurrencerådet sin afgørelse, der lyder, at Falck i Danmark i perioden fra 25. august 2014 til oktober 2015 har misbrugt sin dominerende stilling

I dag besluttede Falck så ikke at anke Konkurrencerådets afgørelse, og det får kuratoren i Bios' konkursbo, Jan Bruun Rasmussen, til at reagere. Nu går han efter et erstatningskrav. 

Bliv klogere på hele Bios-sagen lige her. 

Overblik

-         August 2014: Regionsrådet i Region Syddanmark vedtager, at det nye hollandskejede selskab Bios Danmark skal overtage ambulancedriften fra Falck i Syd- og Sønderjylland og på Fyn.
 

    September 2015: Falck afgiver officielt ambulancedriften til Bios. Men Bios har ikke medarbejdere nok, og responstiden bliver længere.
 

       Maj 2016: Region Syddanmark kræver, at Bios skal betale godt 13 millioner kroner i bod, blandt andet fordi selskabet ikke lever op til kravet om hurtig responstid. Det nægter Bios, som henviser til, at Falck har forhindret Bios i at få reddere nok, blandt andet fordi Falck ”hamstrer” reddere.

 

    Juli 2016: Fyens Stiftstidende afslører, at Region Syddanmark har forudbetalt 31,5 millioner kroner for meget til Bios. Samtidig kommer Bios ud med et underskud på 42 millioner, så selskabet har ikke penge til tilbagebetaling. Bios erklæres konkurs, begæret af regionen.
 

    August 2016: Region Syddanmark overtager ambulancedriften i Syd- og Sønderjylland og på Fyn.
 

-      Oktober 2017: To førende danske pr-folk var ifølge Berlingske hyret til at finde negative historier om Bios og selskabets direktører, da Bios overtog ambulancerne.
 

     Maj 2018: Rabobank og boet efter Bios melder ud, at de vil sagsøge Region Syddanmark med påstand om, at regionen skal tilbagebetale en garanti på 55 millioner kroner.
 

       29. juni 2018: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har i tre år undersøgt, om Falck misbrugte sin stilling på markedet. Styrelsens foreløbig konklusion er, at Falck overtrådte konkurrenceloven. Falck er uenig, men vælger alligevel at undskylde at have stået bag en smudskampagne. 

 

-       30. januar 2019: Konkurrencerådet offentliggør sin afgørelse, hvori det fastslås, at Falck Danmark i perioden fra 25. august 2014 til oktober 2015 har misbrugt sin dominerende stilling ved at have fastlagt og gennemført en strategi om at holde det hollandske selskab Bios ude fra det danske marked for ambulancetjenester.

 

-      4. februar 2019: Falck beslutter ikke at anke afgørelsen til Konkurrenceankenævnet og domstolene. Det oplyste Falck i offentliggørelsen af sit regnskab mandag. Sundhedsprofessor Kjeld Møller Pedersen siger til TV SYD, at det er et fornuftigt og klogt træk af Falck at droppe anken i sangen.

 

Beslutningen om ikke at anke afgørelsen får kuratoren i Bios-konkursbo, Jan Bruun Rasmussen, op af stolen. I og med at Falck dropper anken, ligger der formentligt det, som man kalder et ansvarsgrundlag, og det betyder, at der er mulighed for et erstatningskrav, oplyser kuratoren.

 

Det er Jan Bruun Rasmussen så gået i gang med at forberede. 

 

- Vi går efter erstatning for det tab, som Falcks handlemåde har påført Bios' konkursbo og kreditorerne i Bios, fortæller kuratoren mandag til TV SYD. Han har endnu ikke har et bud på, hvor meget erstatningskravet lyder på. 

 

Hør Bios-sagens kurator, Jan Bruun Rasmussen, forklare, hvorfor Falck skal give erstatning i sagen.