Kaserner: Intet overrasskende

Det er intet overraskende i, at politikerne har valgt at lukke kasernen i Sønderborg, Bülows Kaserne i Fredericia samt store dele af Vordingborg Kaserne, mener professor.

Mikkel Vedby Rasmussen, der er professor og militærekspert ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, mener, der er tale om et helt klassisk forløb.

- Det her har jo været er en helt klassisk begivenhed.

- Forsvarschefen har fremlagt en liste, der har lignet den fra hans forgængere. Politikerne har kigget på den, og som deres forgængere har de sagt;

Kan ikke tage de hele

- Vi kan ikke tage det hele, vi kan kun lukke nogle få, og så er det hele gået, som det plejer, siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Ifølge militæreksperten udgør kasernelukningerne et ganske lille millionbeløb i forhold de store milliardbesparelser, som hele forsvarsforliget giver. Den store opmærksomhed skyldes imidlertid, at kasernerne har stor betydning i lokalsamfundene.

- Der er en tendens til, at spørgsmål, der har noget med få mennesker at gøre, kommer til at blive de manges problem.

- Og det er præcis det, der er sket i det her tilfælde. Men det betyder ikke, at det er et meget stort spørgsmål, siger Mikkel Vedby Rasmussen og tilføjer:

- Det betyder bare, at det er et lille spørgsmål, der har stor opmærksomhed.

Indstillede fem

Forsvarschef Peter Bartram havde oprindeligt indstillet fem kaserner til mulig lukning.

Det drejede sig om Sønderborg Kaserne, Haderslev Kaserne, Bülows Kaserne i Fredericia, Almegårds Kaserne på Bornholm samt enten Høvelte eller Vordingborg.

Kasernelukningerne i Sønderborg, Fredericia og delvist Vordingborg finder sted i forbindelse med forhandlingerne om det nye forsvarsforlig.

Forsvarsudgifterne bliver reduceret med 2,5 milliarder kroner i 2015, med 2,6 milliarder kroner i 2016 og med 2,7 milliarder kroner i 2017.