Klam fidus med offentligt udbud

Kommunerne klager over, at alt for få private virksomheder er parat til at overtage velfærds-tjenester fra det offentlige. Det er ikke rigtigt, siger de private. Der er masser af firmaer, og de melder sig, hvis de får muligheden for det.

Kommunaldirektører landet over siger til Kommunerens Landsforenings blad, der mangler private leverandører af plejeservice til ældre, handicappede og daginstitutioner.

Dansk Industri svarer, at det ikke passer. Adskillige virksomheder er villige til at gå ind i ældreplejen. Der er en stor underskov af små og mellemstore virksomheder, som er klar til at overtage opgaverne.

Fra Venstres bagland lyder det imidlertid, at omsorgsopgaver til private er en dårlig ide, for der er ingen penge i det.  
  
Virkeligheden er, at de private firmaer slet ikke er interesserede i at byde på opgaverne, der har med bløde værdier som omsorg og pleje at gøre.

Ingen fidus

- Private firmaer gider nærmest ikke at byde på vores ældrepleje. Det er der ikke penge i for firmaerne. De kan ikke løse opgaven til den pris, som vi selv bruger på ældreplejen, så det er ingen fidus i det, siger Vardes borgmester Gylling Haahr (V) til Berlingske Tidende.

Esbjergs borgmester Johnny Søtrup (V) mangler også interesserede firmaer.

- Når vi sender opgaver i udbud, står virksomhederne i kø, siger han, men kun få interesserer sig for pleje-området.

Loven må ændres

Samme toner lyder fra hans partifælle i Herning, borgmester Lars Krarup. Han mener, regeringen må ændre lovgivningen, før det er realistisk at sende flere offentlige velfærdsopgaver i privat udbud.

- Det er desværre sådan, at lovgivningen om udbud af ældreplejen besværliggør, at vi kan få prøvet prisen af. Det er tæt på, at det er hæmmende, og hvis man vil have flere private på det marked, må man lave en langt mere fleksibel lovgivning, siger Hernings borgmester.

Vi har selvstyre

Vardes borgmester siger, at regeringen ikke skal forsøge at tvinge kommunerne til at sende opgaver i udbud.

- Vi har kommunalt selvstyre, og regeringen skal ikke blande sig i, hvordan vi forvalter pengene. Hvis vi kan se en fordel i mere udbud, skal vi nok gøre brug af det, siger Gylling Haahr til Berlingske Tidende.