TV der bevæger dig

Klimaforandringer får store konsekvenser for kystbyer

- Vi er alle sammen temmelig chokerede, siger forsker om rapport om klimaforandringers konsekvenser i Danmark.

Huse under vand og oversvømmede havnefronte. Sådan bliver nogle af konsekvenserne i Danmark om 85 år, hvor vandstanden i havet vil være steget med 70 til 80 centimeter, og storme med jævne mellemrum vil få havet til at vælte ind over landets kystbyer.

Det viser en endnu ikke offentliggjort rapport fra Miljøministeriet, skriver Politiken.

Rapporten giver for første gang overblik over klimaændringernes konsekvenser herhjemme, og den viser, at netop Danmarks lange kystlinje vil bringe landet op i top-fem over europæiske lande med de højeste skadesomkostninger i forhold til landets bruttonationalprodukt.

- Vi er alle sammen temmelig chokerede, siger en af landets førende klimaeksperter, professor Marina Bergen Jensen.

Ifølge rapporten vil man i Esbjerg hvert femte år få en vandstand mere end fire meter over normalen. Hidtil er det kun sket hvert 100. år.

Som det er i dag står borgerne med bolig ud til kysten mange steder selv med ansvaret for at sikre sig mod vandmasserne.

- Den ordning går ikke længere, når oversvømmelserne bliver så store, som man nu venter. Vi foreslår, at man gør det til kommunernes ansvar at stå for kystbeskyttelsen, siger Eske Groes, kontorchef i Kommunernes Landsforening (KL) til Politiken.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) kalder rapporten, der kobler data fra FN's klimapanel med dansk forskning, for "dyster læsning".

Mest sete på tvsyd.dk