Kolding Kommune sparede alt for meget

I 2010 blev der skåret så voldsomt, at Ældresagen stævnede kommunen. Der blev sparet 42 millioner kroner mere end nødvendigt.

Sidste år var barsk for Koldings ældre. De penge, der blev sparet, kommer aldrig tilbage til hjemmeplejen igen. De ældre og deres organisation raser. Lige nu er Statsforvaltningen for Syddanmark ved at behandle Ældre Sagens stævning af kommunen. Det er uvist, hvornår der falder en afgørelse.

En times hjælp

Pensionist Bent Hjorth og hans kone i Seest mistede deres hjemmehjælp. Kolding Kommune havde ikke råd til blot en times rengøringshjælp hver 14. dag til parret, der lider af henholdsvis leddegigt og Sclerose.

Bent Hjorth fortæller, at det hel pludselig blev skåret væk, fordi kommunen mente, at han og konen selv kunne klare sig. Det kunne de ikke. De klagede og fik blot hele tiden afslag. Derfor måtte de selv betale for at få hjælp. 
 
Så meget større er parrets ærgrelse over, at Kolding kommunes uventede overskud i ældre-sektoren på 42 millioner kroner ikke bliver brugt på hjemmepleje.

Service-loftet

Ældre Sagen kritiserer, at de 32 af millionerne går til andre ting i ældre-sektoren og ti millioner ryger direkte tilbage i kommunekassen.

Søren Rasmussen, den politisk ansvarlige formand i Seniorudvalget, lægger vægt på, at størstedelen af overskuddet bliver i ældre-området. Men han forstår godt kritikken. Han synes, de ældre i Kolding har været ude for nogle urimelig besparelser, men pegnene kan ikke føres tilbage, fordi kommunen er stødt mod det, han kalder "service-loftet".

Nogle af pengene bliver så brugt til at stabilisere kommunens økonomi, og på et eller andet tidspunkt kan der føres flere penge tilbage til de ældre. På sigt, siger han, uden at angive, hvornår det er.

Tilbage sidder de ældre med en fornemmelse af, at uden nedskæringerne var problemet med overskuddet aldrig opstået.

Bent Hjorth mener, det er forkert. Han mener, kommunen bør bruge nogle af pengene på at give nogle af de ældre den hjemmenhjælp, de har mistet. Mange af dem kan ikke klare sig uden.