Kommuner indfører værn mod underbetaling

Kommunerne begynder nu at indføre en værn mod underbetalt arbejdskraft i offentlige byggerier. De såkaldte arbejdsklausuler er på vej i Vejle, Haderslev, Hedensted og Horsens.

I Vejle er kommunen kommet i klemme med byggeriet af 45 handicapboliger på Skansebakken i Brejning til 75 millioner kroner. Her nægtede en underleverandør, Joma Byg, at udlevere lønsedler til fagforeningen 3F, og de polske ansatte forlod arbejdspladsen. Forinden havde de siddet tre dage i en skurvogn, fordi der var usikkerhed om deres lønudbetaling, oplyser Vejle Amts Folkeblad.

Gælder for staten

Regeringen har henstillet til kommunerne, at der indføres arbejdsklausuler i alle udbudskontrakter for bygge- og anlæg. Klausulerne skal sikre, at hovedentreprenøren påtager sig ansvaret for, at de selv og underentreprenører overholder overenskomster og andre aftaler på det danske arbejdsmarked.

Staten har i forvejen indført arbejdsklausuler for statsligt byggeri. De gælder for eksempel for Vejdirektoratets omfattende anlægsopgaver.

Omkring 55.000 østarbejdere arbejder lovligt i Danmark, viser de officielle tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen. Hertil kommer de illegale, som ikke er registreret.

En rundspørge, som TV SYD har foretaget, viser, at Vejle, Horsens, Hedensted og Vejle er på vej med arbejdsklausuler.

I forvejen har mange offentlige virksomheder indført sociale klausuler. De stiller blandt andet krav til, at leverandører skal have lærlinge.