Kommuner tjener på at lave fejl i kontanthjælpssager

Hul i lovgivningen opildner kommuner til at snyde, lyder det. Beskæftigelsesministeren går nu ind i sagen.

Kommunen stopper dine sygedagpenge i strid med loven. Du klager over kommunen og får ret. Du får udbetalt pengene med tilbagevirkende kraft.

Men haps: Hvis du er på kontanthjælp, når efterbetalingen af sygedagpengene går ind, så smækker kommunen kassen med kontanthjælp i, indtil pengene er spist op.

Du taber altså det samme beløb i kontanthjælp, som du har vundet i klagesagen. Den eneste vinder er kommunen, der lavede fejlen i første omgang. Det skriver Avisen.dk.

- Vi har et hul i lovgivningen, der indeholder et voldsomt potentiale for, at kommunerne kan snyde. Det værste er, at først vinder borgerne, og så taber de, siger Stig Langvad, formand for Danske Handicaporganisationer, til Avisen.dk.

Det er en serie af kontroversielle principafgørelser fra Ankestyrelsen, der nu understreger, at efterbetaling af sociale ydelser skal regnes som en almindelig indtægt. Sagerne møder stærk kritik fra flere sider.

Alene på sygedagpengeområdet klagede omkring 7000 borgere i 2011. Omkring 25 procent af dem fik medhold i deres klage.

Men efter principafgørelserne er regnestykket sådan, at hvis borgerne er så uheldige at være på kontanthjælp, når de får medhold i klagen, får de intet eller meget lidt ud af sagen.

Der er ellers stor forskel på at leve af sygedagpenge, der er på 16.000 kroner før skat, og kontanthjælp for enlige, der ligger omkring 11.000 kroner eller ned til 5000 kroner for unge.

Kræftens Bekæmpelse, der i årevis har gjort opmærksom på kommunernes mange fejl i sygedagpengesager, er også vrede over afgørelserne:

- Det her er simpelthen en håbløs retsstilling. Borgerne burde i stedet godtgøres for svie og smerte ved at have fået taget sygedagpengene uretmæssigt, siger Laila Walther, afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse, til Avisen.dk.

Kommunernes Landsforening (KL) afviser, at kommunerne spekulerer i at træffe forkerte afgørelser.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) vil nu se nærmere på reglerne og undersøge mulighederne for at lave dem om.