TV der bevæger dig

Kun Tredje Verdenskrig kan mindske interessen for besættelsen

Besættelsen vil også fascinere os om 100 år mener historiker.

Foto: Siv Wigh Steffensen

I fremtiden vil vi fortolke Tysklands besættelse af Danmark anderledes, men den vil stadig interessere os.

Kun Tredje Verdenskrig kan mindske interessen for besættelsen af Danmark i 1940, og selvom vi måske vil tale om den på en anden måde, vil den være på vores læber i mange år endnu.

Det vurderer Claus Bundgård Christensen, historiker ved Roskilde Universitet.

-Vi vil blive ved med at interesse os for Anden Verdenskrig indtil Tredje Verdenskrig. Besættelsen vil stadig betragtes som nok den vigtigste periode i nyere dansk historie, siger han til Ritzau

-Det er usikkert, hvordan vi kommer til at tale om den, men jeg kan nok garantere for, at folk om 100 år også vil læse om og diskutere besættelsen. Den bliver ved med at fascinere os - uanset om man har levet dengang eller ej.

Torsdag er det 75 år siden, at tyskerne besatte Danmark under Anden Verdenskrig, men selvom det kan synes som lang tid siden, betyder dagen fortsat meget i den danske bevidsthed.

-Flagene går stadig på halvt, og det er en officiel sørgedag. Det er en dag, der af mange mennesker opfattes som en skammens dag, fordi Danmark blev besat efter en næsten ingen kamp, siger Claus Bundgård Christensen.

Samtidig har besættelsen lært danskerne at sætte pris på demokratiet.

-Ingen stiller for alvor spørgsmål ved parlamentarisme og demokrati i dag. Det er en af de vigtigste ting, vi kan se, at besættelsen har været med til at betyde for samfundet. Selvfølgelig er der perifere grupper, der støtter en anden samfundsorden, men de er relativt få, siger historikeren.

/Ritzau/