Lad nu vær med at smide mad ud!

Selvom sidste salgsdato er overskredet, kan man tit spise maden alligevel.

Man skal stole på sine sanser - og ikke bare smide mad ud, fordi man tror, den er for gammel.
Ifølge en undersøgelse lavet af FDB Analyse vælger halvdelen af os nemlig at smide maden ud, når "mindst holdbar til"-datoen er overskredet.
 
Men ifølge Leif Skibsted, professor på Institut for Fødevarevidenskab, er det ikke fornuftigt.

- Man skal ikke lade sig tyrannisere af datomærkninger. Langt de fleste produkter er stadig spiselige efter den dato, siger han til Samvirke og lister nogle eksempler op:

- Æg kan holde sig en del længere end de 28 dage, der står på emballagen. Slår man ægget ud i en kop og snuser til det, er man ikke i tvivl, om ægget er godt eller dårligt.
- Også madvarer som ris, mysli og pasta bliver næsten aldrig for gammelt, så længe det opbevares tørt, siger han.
 
Det er vigtigt at skelne mellem "mindst holdbar til" og "sidste anvendelsesdag", som er de to datomærkninger, der bruges herhjemme.

- I forbindelse med "mindst holdbar til" er produktet ikke for gammelt, når datoen overskrides. Men med "sidste anvendelsesdato", kan man forvente, at produktet bliver sundhedsskadeligt, når datoen er overskredet, siger Leif Skibsted.

I 1979 fik alle EU-lande indført datomærkning på fødevarer. I lande som Sverige og England bruges formuleringen "bedst før".

- Jeg mener bestemt, man bør overveje at bruge "bedst før" i stedet, fordi jeg mener, den formulering er mere tydelig, siger Leif Skibsted.