Lægerne væk fra akut-telefonen

Fra 1. april næste år giver Region Syddanmark sygeplejersker myndighed til at tage telefonen, når syge eller tilskadekomne ringer.

Sygeplejerskerne er såkaldte behandlingssygeplejersker, der har en særlig uddannelse. De skal tage telefonen fra klokken 8-20, hvorefter lægerne overtager de næste 12 timer. Den ny ordning bliver indført flere steder i landet - i Region Hovedstaden, Region Nordjylland og Syddanmark.

Bekymrende

Foreningen Danske Patienter synes, det er en bekymrende udvikling, skriver Jyllands-Posten.

- Vi ser helst læger i front til at visitere. Det er vigtigt, at patienten bliver mødt med specialisternes kompetencer, for det skaber større tryghed, siger direktør Morten Freil.

Sygeplejerskerne maner til besindighed og siger, at patienterne ikke skal være bekymrede.

- Vi har kompetente sygeplejersker, så jeg er sikker på, at det nok skal blive rigtigt godt, siger Vibeke Westh, kredsformand i Dansk Sygeplejeråd i Hovedstaden, til Jyllands-Posten.

Samlet i Esbjerg

Mangelen på læger har tidligere ført til diskussioner om, hvor meget af lægens arbejde, der kan udføres af sygeoplejersker. Bl.a. ordination af diverse medicinske præparater på recept.

I Region Syddanmark bliver vagten ved akut-telefonen samlet på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. Her skal vagthavende behandlingssygeplejersker tage imod alle opkald.