Landbrug & Fødevarer positive overfor MRSA-plan

Folketingets partier har netop indgået en bred politisk aftale om en handlingsplan, der skal reducere svine-MRSA i Danmark. Landbrug & Fødevarer roser det internationale fokus i handlingsplanen men mener, at målet for antibiotikareduktion er for ambitiøst.

- Jeg er glad for, at der er bred opbakning til en målrettet plan om at reducere forekomsten af MRSA. Vi har brug for en stærk fælles og international indsats, som planen lægger op til. Men vi må også se i øjnene, at det ikke er højt på dagsordenen i særligt mange andre lande med en stor svineproduktion. Så længe dyr og mennesker rejser rundt i verden, vil den markante danske indsats have meget begrænset effekt, siger direktør for Danmarks 4000 svineproducenter i Videncenter for Svineproduktion, SEGES Claus Fertin, i en pressemeddelelse.

Ud over det internationale fokus glæder Landbrug & Fødevarer sig over, at aftaleparterne anerkender, at der er brug for langsigtede strategier for at reducere MRSA.

- Vi har ganske enkelt ikke værktøjerne til at ordne det her med et snuptag. Så havde vi gjort det for længst. Vi skal have mere forskning sat i gang, og så er det vigtigt, at vi er ærlige og erkender, at resultaterne af vores arbejde har lange udsigter, siger Claus Fertin.

Resistente bakterier opstår som følge af brugen af antibiotika. Men bekæmpelsen af MRSA CC398 har vist sig at være mere kompliceret end blot at nedsætte antibiotikaforbruget lokalt.

Landbrug & Fødevarer frygter, at en alt for drastisk reduktion af antibiotikaforbruget kan gå ud over dyrevelfærden.

- Det er helt uomtvisteligt, at danske svineproducenter skal have mulighed for at behandle syge dyr, når det er nødvendigt, siger Claus Fertin.