Landbrugsmaskiner kan være livsfarlige på landevejene

Landbrugsmaskinerne er på vej ud på markerne og landevejene, og de giver risiko for alvorlige trafikulykker.

Det er sjældent landbrugsmaskiner bliver indblandet i trafikulykker, men når det sker, går det helt galt.

I perioden 2008-2012 skete der i hele Syd- og Sønderjyllands Politikreds 111 uheld med landbrugskøretøjer. Otte blev dræbt, 26 blev alvorligt kvæstet, og 30 personer kom lettere til skade.

43 procent af ulykkerne gav personskade. Til sammenligning sker der samlet set personskade i ca. 34 pct. af alle uheld i politikredsen.

Syd- og Sønderjyllands Politi er gået i samarbejde med kommunerne i politikredsen om at forebygge ulykker med landbrugsmaskiner.

- Trafiksikker landbrugskørsel handler primært om at tage hensyn til andre trafikanter og selvfølgelig om at overholde færdselsloven. Det er især vigtigt at overholde vigepligten i kryds og at have ordentlig lys på landbrugskøretøjerne. I perioder med dårlig sigtbarhed er det en god idé at supplere med rotorblink, siger ingeniør Anders Hørkjær Pedersen fra Tønder Kommune i en pressemeddelelse.

Han minder også om, at landmændene har pligt til at gøre rent efter sig, hvis der bliver smidt jord og andet på vejen

 

I kampagnen indgår følgende fem gode råd om at vise hensyn:

  • Signaler i god tid med blinklyset, at du ønsker at svinge. Kontroller i øvrigt at dine blinklys virker og husk at kigge dig over skulderen, inden du svinger
  • Brug vigelommerne langs de større veje, så bagvedliggende biler kan passere
  • Undgå kolonnekørsel. Det er svært nok for den øvrige trafik at passere et enkelt landbrugskøretøj, især i myldretiden
  • Forsøg at undgå at køre på de stærkt trafikerede veje i myldretiden
  • Kører man på strækninger med mange skolebørn, anbefales det desuden, at man tager af sted lidt tidligere eller senere eller vælger en alternativ rute. Herved undgås konflikter med gående og cyklende skolebørn.