Landmændene jubler: Økologiske grise lugter af penge

Omlægning til økologi betaler sig. Flere og flere landmænd lægger om til økologi, og i år har der været den største omlægning siden 1990'erne.

Der er gang i økologien. - Flere og flere forbrugere efterspørger økologiske fødevarer i supermarkederne, og det får i stigende grad landmænd til at søge om at blive registrerede økologer.

quote

Jeg kan godt lide den dyrevelfærd, som er omkring produktionen. Men hvis der ikke var penge i det, så kunne jeg godt finde på at omlægge til konventionel svineproduktion

Mads Kristensen, økologisk svineproducent, Lintrup

Alene i Sønderjylland har 72 landmænd i 2016 søgt om at blive økologer. Det betaler sig nemlig. 

En af dem er den unge landmand Mads Kristensen. Han overtog en økologisk svinebedrift i Lintrup ved Rødding i sommeren 2015. Han valgte at blive økologiske svineproducent, fordi der er penge i det.

Økologiske svineproducenter tjener penge nu.
Økologiske svineproducenter tjener penge nu.
Foto: John Melin, TV SYD

- Jeg synes, at det er dejligt at arbejde med økologiske svin, og jeg kan godt lide den dyrevelfærd, som er omkring produktionen. Men hvis der ikke var penge i det, så kunne jeg godt finde på at omlægge til konventionel svineproduktion, fortæller Mads Kristensen til TV SYD. 

Mads Kristensen producerer lige nu 10.000 svin om året. Han får 30 kroner per kilo svin, som koster ham 22 kroner at lave. Det betyder 8 kroner per kilo svin i fortjeneste.

quote

-Det er derfor vi nu over de kommende år bruger mere end 300 millioner kroner på at få omlagt areal til økologisk areal for omkring 1200 landmænd, der har søgt om det.

Esben Lunde Larsen, Miljø- og fødevareminister, (V)

Det glæder Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), at økologien kan klare sig på markedsvilkår, og landmændene tjener penge.

- Det er derfor vi nu over de kommende år bruger mere end 300 millioner kroner på at få omlagt areal til økologisk areal for omkring 1200 landmænd, der har søgt om det.

quote

Hvis det fortsætter på den her måde, så kan jeg være gældfri om ti år.

Mads Kristensen, økologisk svineproducent, Lintrup

I gennemsnittet tjener en økologisk svineproducent 2.6 millioner kroner om året, og Mads Kristensen er ingen undtagelse. Derfor er han også istand til at afdrage på sin investeringsgæld.

Esben Lunde Larsen, Miljø og fødevareminister, (V)
Økologiske svineproducenter tjener penge nu.
Økologiske svineproducenter tjener penge nu.
Foto: John Melin, TV SYD

- Hvis det fortsætter på den her måde, så kan jeg være gældfri om ti år, siger en glad Mads Kristensen.

Mads Kristensen er glad for udviklingen.