Der er gang i økologien. - Flere og flere forbrugere efterspørger økologiske fødevarer i supermarkederne, og det får i stigende grad landmænd til at søge om at blive registrerede økologer.
Jeg kan godt lide den dyrevelfærd, som er omkring produktionen. Men hvis der ikke var penge i det, så kunne jeg godt finde på at omlægge til konventionel svineproduktion
Alene i Sønderjylland har 72 landmænd i 2016 søgt om at blive økologer. Det betaler sig nemlig.
En af dem er den unge landmand Mads Kristensen. Han overtog en økologisk svinebedrift i Lintrup ved Rødding i sommeren 2015. Han valgte at blive økologiske svineproducent, fordi der er penge i det.
- Jeg synes, at det er dejligt at arbejde med økologiske svin, og jeg kan godt lide den dyrevelfærd, som er omkring produktionen. Men hvis der ikke var penge i det, så kunne jeg godt finde på at omlægge til konventionel svineproduktion, fortæller Mads Kristensen til TV SYD.
Mads Kristensen producerer lige nu 10.000 svin om året. Han får 30 kroner per kilo svin, som koster ham 22 kroner at lave. Det betyder 8 kroner per kilo svin i fortjeneste.
-Det er derfor vi nu over de kommende år bruger mere end 300 millioner kroner på at få omlagt areal til økologisk areal for omkring 1200 landmænd, der har søgt om det.
Det glæder Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), at økologien kan klare sig på markedsvilkår, og landmændene tjener penge.
- Det er derfor vi nu over de kommende år bruger mere end 300 millioner kroner på at få omlagt areal til økologisk areal for omkring 1200 landmænd, der har søgt om det.
Hvis det fortsætter på den her måde, så kan jeg være gældfri om ti år.
I gennemsnittet tjener en økologisk svineproducent 2.6 millioner kroner om året, og Mads Kristensen er ingen undtagelse. Derfor er han også istand til at afdrage på sin investeringsgæld.
- Hvis det fortsætter på den her måde, så kan jeg være gældfri om ti år, siger en glad Mads Kristensen.