Lavere fart på vejene

Bilisterne har lettet højre fod fra speederen og kører nu rundt på de danske veje med lavere hastigheder.

JydskeVestkysten skriver, at eksperterne peger på flere forklaringer, heriblandt de høje benzinpriser.

Den gennemsnitlige hastighed i sidste måned var for samtlige vejtyper den laveste, der er blevet målt i maj i de seneste fem år.

I byerne og på landevejene på øerne var farten sågar den laveste, man har målt, siden man begyndte målingerne i 2002, viser den seneste hastighedsmåling fra Vejdirektoratet.

Ifølge trafikekspert Harry Lahrmann fra Aalborg Universitet er det i takt med de stigende benzinpriser nærmest blevet en folkesport at køre energirigtigt og dermed langsommere:

- Vi har jo efterhånden alle fået sådan et display i bilen, der viser, at nu bruger man lige lovligt meget benzin, og så slækker man lidt på farten for at spare på brændstoffet, forklarer han.

Fartpiloter

Harry Lahrmann nævner også øget fartkontrol og udbredelsen af fartpiloten som en mulig årsag til de lavere hastigheder.

- Uden fartpilot har farten det med at kravle opad, uden man rigtigt opdager det. Med en fartpilot skal man aktivt vælge at bryde fartgrænsen, og der tror jeg, at mange har en psykisk barriere, siger han til JydskeVestkysten.

Rådet for Sikker Trafik jubler over udviklingen, som specialkonsulent Søren Troels Berg kalder "meget markant".

Han tror og håber også, at den fartkampagne, som rådet har gennemført i maj "Mit Hjem - Din Fart?" sammen med politiets landsdækkende fartkontroller i samme periode har skubbet i den rigtige retning.