TV der bevæger dig

LED-lys over det mørke Jylland

Mange kommuner er ved at skifte den traditionelle gadebelysningen ud med LED-lys. I 2017 er der i Syd- og Sønderjylland afsat 64 millioner kroner til nyt lys.

Her ses det nye LED-lys.

Der skal kastes nyt lys over Syd- og Sønderjylland, og det skal være LED-lys. En række kommuner er i gang med at udskifte de gamle lygtepæle for at sætte nye, energieffektive LED-lys op. 

Én af de kommuner er Kolding Kommune. Her har de allerede sat 11.200 nye LED-lygtepæle op, og planen er, at de i alt skal have 15.500 LED-lygtepæle op at stå. Men Kolding er ikke alene om at skifte til LED, det gør blandt andet Horsens, Haderslev og Vejen også. 

Grunden til, at så mange kommuner skifter fra den gamle belysning til LED er, at et EU-direktiv vil udafse de gamle lamper, fordi de indeholder kviksølv.

- Med LED får man en mere jævn belysning og et lidt hvidere lys, end den gamle belysning, siger Kim Bauenhøj Jensen, der er fagansvarlig for gadebelysning i Kolding Kommune. 

Stor besparelse

Selvom der bliver postet mange millioner i at skifte til LED-lys, så vil det hurtigt blive en god forretning for kommunen. LED-lamper bruger cirka halv så meget energi som traditionelle gadelys, og derfor kan investeringen relativt hurtigt tjenes hjem. 

- Vores mål er, at vi skal opnå en besparelse på minimum 52 procent, med de nye LED-gadelamper, siger Kim Bauenhøj Jensen og understreger samtidig, at besparelsen nogle steder vil være endnu højere. 

Kun få henvendelser

LED-lamper giver et lidt anderledes, mere hvidt lys, og det er ikke alle, der synes om det. Alligevel har Kolding Kommune kun modtaget få henvendelser fra borgere, der ikkke bryder sig om det nye lys. Kim Bauenhøj Jesnen anslår, at kommunen har modtaget mellem 20-30 hendvendelser om den nye belysning. 

- Der er måske lidt mere hygge over det gamle lys, men man skal huske, at det er gadebelysning, så det drejer sig om, hvor man får mest valuta for pengene. 

På billedet nedenfor kan du se både den gamle og den nye belysning. Ved at trække i stregen i midten, kan du se forskellen på de to typer af lys.