Listeria-regning ender måske hos de ældre

Tidligere i år fandt fødevarestyrelsen den farlige listeria-bakterie i Elbo-køkkenet, der leverer mad til ældre i fire kommuner. Haderslev Kommune sender måske regningen videre til borgerne.

- Mange ældre vender hver en krone. Det kommer helt sikkert til at betyde noget for dem, hvis maden bliver fem kroner dyrere om dagen, siger formand for Ældrerådet i Haderslev Martin Martinsen til TV SYD torsdag.

Tidligere på året fandt fødevarestyrelsen den farlige listeria-bakterie i Elbokøkkenet, der leverer mad til ældre i Haderslev, Kolding, Middelfart og Fredericia Kommune. Nu skal køkkenet lægge hele produktionen om, og det er dyrt.

Regningen ender hos kommunerne. I Kolding og Fredericia tager kommunerne selv udgiften på sig, men i Haderslev har Voksenudvalget netop sendt et forslag i høring hos Senior-rådet og Handicap-rådet, om at sende en del af regningen videre til de ældre.

Forslaget går på at lade prisen på de ældres mad stige med 5 kr. pr. hovedret og 1. krone pr. bi-ret. Det betyder, at hovedretterne kommer til at koste de maksimalt tilladte 50 kr., og bi-retter kommer til at koste 10 kr.

Formanden for Handicap-rådet i Haderslev kommune, Solveig Gajda, er ikke glad for udsigten til dyrere mad til kommunens ældre og handicappede. - Vi mødes i handicap-rådet på mandag og diskuterer sagen, men min personlige reaktion er umiddelbart, at det synes jeg da ikke, borgerne skal betale for.

Formand for Ældrerådet i Haderslev, Martin Martinsen er heller ikke glad for udsigten til dyrere mad til de ældre.

- Det er da ikke særlig smart at sætte prisen op for borgerne. Den regning må den kommunale kasse bære, siger Martin Martinsen torsdag til TV SYD.

Hvis Haderslev kommune vælger selv at betale hele ekstraregningen fra Elbo-køkkenet, så skal pengene spares et andet sted, for kommunens budget er allerede brugt.

- Borgerne kommer til at betale, lige meget hvordan vi vælger at betale ekstraregningen fra Elbo-køkkenet, siger formand for Voksenudvalget i Haderslev Kommune, Holger Mikkelsen (V) til TV SYD.

- Hvis vi vælger at sige, at den udgift betaler kommunen for, så skal vi bare spare et andet sted, og så er det nogle andre borgere, der ender med at betale, siger Holger Mikkelsen og tilføjer.

- Men lige nu er forslaget i høring. Der er ikke truffet en endelig afgørelse endnu.