TV der bevæger dig

Livet i Sydjylland umuligt uden bil

Det er ikke en nyhed for sydjyderne, men nu er det også gået op for planlæggerne, nemlig at husstandene i Syd- og Sønderjylland er dybt afhængige af at have en eller flere biler.

Sådan er vores liv: Frem og tilbage ad motorvejen.

Region Syddanmarks udvalg for den regionale udviklingsplan har spurgt et repræsentativt udsnit af befolkningen om deres transportbehov.

Undersøgelsen viser, at ni ud af ti husstande bruger bilen som transportmiddel, fordi den offentlige transport ikke er et reelt alternativ.

Ni ud af ti husstande i regionen har bil eller biler.

Tre ud af fire har bilen som den primære transportform i hverdagen.

Halvdelen af bilisterne mener ikke, at de har andre transportmuligheder i hverdagen. Den anden halvdel af bilisterne ville vælge kollektiv transport, hvis de kunne få billigere og direkte kollektiv transport når som helst.

Den offentlige transport bliver hovedsagelig brugt af ældre uden for erhverv og skoleelever.

36 kilometer om dagen

Borgerne i Region Syddanmark rejser hver dag i gennemsnit 36 kilometer og i 53 minutter. De synes, at cirka tre kvarter vil være passende.

Ti procent synes, de bruger for megen tid på trafik. De rejser i gennemsnit en time og tre kvarter om dagen.

Mænd rejser mere end kvinder, unge mere end ældre og højtuddannede mere end kortuddannede.

Arbejde er et helt dominerende rejsemål på en almindelig hverdag. Indkøb er lige så vigtigt og sker flere gange om ugen.

Mænd har oftere arbejde som et vigtigt rejsemål end kvinder.

Til gengæld er de fleste andre rejsemål i hverdagen, såsom indkøb, daginstitutioner, skoler og besøg hos venner og bekendte, vigtigt for en større andel kvinder end mænd.

Mere vejr