Livreddere: Pas på vinden, når du bader

Det er så skønt at bade, men hold øje med vinden og vær forberedt, advarer livreddere fra Trygfonden.

Vinden kan være livsfarlig, når man bader, advarer livreddere fra Trygfonden onsdag på Ritzau.

Det er især to situationer, der kan udvikle sig til at blive farlige på grund af vinden, advarer livredderne.

Ved fralandsvind skal man fx helst lade sin luftmadras ligge derhjemme eller i bilen. Ved fralandsvind ser vandet roligt og ufarligt ud, men en kort lur på luftmadrassen på lavt vand kan udvikle sig til en farlig situation.

- Man kan lynhurtigt blive taget og drive for langt ud til steder, hvor man ikke kan bunde eller ikke har kræfter til selv at komme ind, siger Anders Myrhøj, chef for Trygfondens livreddere.

Skulle man være så uheldig at drive til havs på sin luftmadras, så er der ikke så meget at gøre.

- Det eneste, der er at gøre, er at holde sig oven vande, forsøge at komme i kontakt med nogen og så forsøge at padle sig selv ind mod kysten, siger Anders Myrhøj.

Man skal dog også være forsigtig, når der er pålandsvind. Her kan vinden nemlig presse store bølger ind mod kysten, og vandet skal altsammen tilbage til det store hav igen.  

- Det giver nogle meget stærke udadgående strømme, og det kan også skabe huller mellem revlerne, der er ganske dybe, siger Anders Myrhøj.

Bliver man fanget af en udadgående strøm, så skal man forsøge at svømme langs med stranden for at komme væk fra strømmen. At forsøge at svømme direkte imod strømmen og ind til stranden igen er håbløst, advarer Anders Myrhøj.
 - Det er kræfter, som normale mennesker ikke kan hamle op med, siger han.

 

Livreddertårne i Syd- og Sønderjylland