Løkke truer med at lukke regioner

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) truer med at nedlægge regionerne, hvis de ikke får styr på sundhedsudgifterne. Og hans holdning bakkes op af Dansk Folkepartis kommunalordfører, Hans Kristian Skibby, Tørring.

Hans Kr. Skibby, DF, støtter statsministerens holdning.
Hans Kr. Skibby, DF, støtter statsministerens holdning.

 - Jeg vil gerne bakke statsministeren op. Vi har helt fra starten sagt, at regionerne er en dårlig ting, og at det er bedre at have et statsligt sygehussystem i så lille et land, siger DF's kommunalordfører, Hans Kristian Skibby.

Og regeringspartneren De Konservative mener, at hele sagen viser, at partiet har ret i sit ønske om at nedlægge regionerne - uanset at man ikke nu og her vil øge presset på Venstre.

Uhensigtsmæssige konsekvenser

TV SYD har i dag forsøgt at få en kommentar til statsministerens trusler fra regionsrådsformand Carl Holst (V). Men han er på vinterferie.
Til gengæld har regionsrådsformand Bent Hansen, Region Midtjylland, nogle bemærkninger.

 - Det er det, vi ser nogle uhensigtsmæssige konsekvenser af i disse dag. Men det er så efterfølgende grotesk at opleve, at når vi påtager os et samfundsøkonomisk ansvar - i øvrigt i en situation, hvor riget fattes penge - så er automatreaktionen, at vi skal nedlægges, siger formand for regionerne Bent Hansen (S) i en pressemeddelelse.

Opposion i samlet flok

Oppositionen har i samlet flok forsøgt at få Lars Løkke Rasmussen til at tage ansvar for, at pengekassen er tom på en række hospitaler, efter at de har udført ekstraordinært mange operationer i 2009.
Løkke siger, at hvis han skal stå til ansvar, så vil han også have styringen - som i dag ligger i regionerne.

- Vi har regionerne til, inden for en ramme, der vokser år for år, at styre det her. Hvis ikke de vil det, så må nogle andre jo gøre det, siger han.

Løkke: Afviser ansvar for fyringer

Han henviser til, at han tidligere har sagt om de daværende amter, at hvis ikke de løste opgaven, så var de overflødige.

- Det gælder også regionerne, siger Lars Løkke Rasmussen.

Diskussionen om regionernes eksistensberettigelse er opstået, efter at en række hospitaler har gennemført eller varslet fyringer. Senest har Hvidovre Hospital onsdag varslet, at 225 stillinger skal nedlægges.

Sparerunderne begrundes med, at hospitalerne har gennemført flere operationer, end de havde budget til. Og den såkaldte Løkkepose, der skal sikre penge til ekstraarbejde, indeholder et loft, som hospitalerne har ramt.

Søvndal: Uværdigt

Villy Søvndal, SF: Uværdigt af statsministeren.
Villy Søvndal, SF: Uværdigt af statsministeren.

SF's formand, Villy Søvndal, kalder statsministeren afvisning for uværdig og "som et treårigt barn, der bliver nægtet slik". Ifølge oppositionen handler det nemlig ikke om regionerne og sygehusenes evne til at styre økonomien, men om, at de får for få penge til at løse opgaven.

 - Det er uværdigt af statsministeren ikke at påtage sig sin del af ansvaret. Nemlig det overordnede ansvar for en økonomisk ramme plus den konstruktion med en Løkkepose med loft over, der gør, at de sygehuse, der er ekstremt effektive, bliver straffet, siger Villy Søvndal.

K og DF vil nedlægge regioner

Internt i regeringen ønsker såvel De Konservative som Dansk Folkeparti i forvejen at nedlægge regionerne. Og selv om de ikke tror på, at statsministeren vil gøre alvor af truslen nu og her, så pudser Dansk Folkeparti kravet af.

- Jeg er ikke i tvivl om, at statsministeren vil sætte handling bag. Vi har en forventning om, at regionerne løser opgaven. Ellers må vi se på en anden konstruktion, siger Henriette Kjær, der mener, at regionsrådene flygter fra ansvaret.