Mange ældre får forkert og for meget medicin

Det kan ende med grimme faldulykker - og i værste fald med døden, når ældre får for meget eller forkert medicin. Og det sker ret ofte. I Horsens er plejehjem og apoteker nu gået sammen i et forsøg på at sikre at de ældre får lige præcist den medicin de har brug for.

I alt 100 plejehjemsbeboere på plejecentrene Lindehøj og Præsthøjgården i Horsens skal ha tjekket deres medicinforbrug af farmaceuter fra tre af byens apoteker.

I Lyngby-Tårbæk kommune har et forsøg magen til det i Horsens vist behov for mere end TRE ændringer af medicinen i gennemsnit pr deltager.
I princippet er det de praktiserende læger der skal holde styr på den medicin de ældre får.

På Horsens Sygehus oplever specialist i ældres medicinske sygdomme, overlæge Steffen Hjøllund næsten dagligt, at ældre mennesker bliver indlagt på grund af forkert medicinering.

Resultatet er konfuse og forvirrede ældre, der ofte får balanceproblemer, som resulterer i faldulykker.
 
- Vi ser rigtig mange der får uheldig medicin - det kan være forældet medicin, for høje doser eller uheldige kombinationer - eller noget hvor bivirkningerne er større end virkningen, siger overlæge Steffen Hjøllund.
 
Det er de praktiserende læger, der er ansvarlige for at medicinere patienterne korrekt, men da der ofte er flere aktører, der udskriver medicin, ja så opstår problemet med forkert og overmedicinering.
 

Der er millioner at spare på ældres medicin-forbrug både på medicinudgifterne og i form af færre bivirkninger - tal fra Rambøll Management viser, der kan spares 50 mio. kr. årligt, hvis ældre medicineres korrekt.