Mange lastbilchauffører kører uopmærksomt på syddanske veje

15 procent af chaufførerne spiser, drikker eller taler i telefon, når de kører i deres lastbil. Det viser nye tal fra Rigspolitiet.

De syddanske motorveje er fyldt med store, tunge lastbiler. Mange af dem bliver, ifølge en ny undersøgelse fra Rigspolitiet, kørt af uopmærksomme chauffører.

De nye tal viser, at knapt hver sjette lastbilchauffør, 15 procent, laver alt mulig andet end at køre lastbil. Specielt på motorvejene er problemet stort.

- Lastbilchaufførerne har et særligt ansvar, for de kører i store, tunge maskiner. Amerikanske studier viser, at så snart man går i gang med at taste på noget, f.eks. en telefon eller tablet, så øges risikoen for uheld til det tidobbelte, siger strategisk analytiker hos Rigspolitiet, Tove Hels, til TV 2 News.

quote

Der er tale om et minimumstal.

Tove Hels, strategisk analytiker, Rigspolitiet

Men tallene kan være endnu højere.

- Vi kan ikke måle, om chauffører er trætte, stressede eller lige har skændtes med nogen. Så der er tale om et minimumstal, forklarer analytikeren.

Lastbilchaufførerne spiser, drikker eller taler i telefon. Derfor mener Rådet for Sikker Trafik, at det kræver et øget fokus.

- De fleste moderne lastbiler har udstyr til håndfri telefoni. Hvis chaufførerne ikke bruger udstyret til f.eks. håndfri mobiltelefon, så vælger de selv at være uopmærksomme i trafikken, siger dokumentationskonsulent hos Rådet for Sikker Trafik, Jesper Hemmingsen, til TV 2 News.

quote

Hvis folk i lastbilbranchen får røde ører, når de hører det her, så er der noget galt.

Jesper Hemmingsen, dokumentationskonsulent, Rådet for Sikker Trafik

Men han mener også, at lastbilbranchen skal tage problemet alvorligt.

- Jeg synes, vi skal løfte i flok. Hvis folk i lastbilbranchen får røde ører, når de hører det her, så er der noget galt, slutter dokumentationskonsulenten.

Cirka seks procent af chaufførerne i varevogne og personbiler var uopmærksomme i trafikken. Undersøgelsen er den største af sin art hidtil. 26.000 lastbiler, varevogne og personbiler er i foråret blevet undersøgt i landets politikredse.