Mangelfuld rapport om grænsehandel

De Samvirkende Købmænd kritiserer i skarpe vendinger en ny rapport fra Skatteministeriet om grænsehandel.

"For meget skøn, uaktuelle tal og for lidt fakta." Det er, hvad De Samvirkende Købmænd (DSK) skriver om en ny rapport om grænsehandel fra skatteministeriet i dag. I DSK mener man, at den rapport, der netop er udkommet, ikke stemmer overens med den virkelighed, der møder butikker, leverandører og grænsehandelerne selv.

Skatteministeret skriver på deres hjemmeside, at grænsehandelen generelt har været faldende siden 2007. Her erklærer DSK sig lodret uenige. En undersøgelse gennemført af Capacent for DSK i marts 2010 viste, at hver anden dansk husstand kører til Tyskland for at grænsehandle én eller flere gange i løbet af et år. Det er en markant stigning siden 2008, hvor kun 37 % fandt det attraktivt at køre til Tyskland for at handle. Altså er grænsehandelen ikke faldende, men stigende ifølge DSK.

Glemmer tøj og fødevarer

Et andet af kritikpunkterne mod rapporten er, at den hverken beskæftiger sig med fødevareindkøb, indkøb af tekstiler eller handel i Sverige:

- Danskere på indkøb syd for grænsen køber jo ikke bare øl, vin og spiritus. Indkøbsvognen bliver både større og bredere med indkøb af f.eks. store mængder kød med lav tysk moms. Samtidig handler flere og flere danskere i Sverige, hvor man kun belægger fødevarer med 12 % moms og sælger f.eks. sodavand og slik uden ekstra afgifter, siger DSK's underdirektør Claus Bøgelund Nielsen.

Claus Bøgelund Nielsen, glæder sig dog over, at regeringen ikke har valgt at hæve afgifter på hverken øl, vin eller spiritus. Det kunne have forringet de danske forhandleres konkurrenceevne yderligere.