Manglende bryst-check kan koste liv

Op mod 150.000 fynske og syd- og sønderjyske kvinder mellem 50 og 69 år burde inden nytår have været checket for kræft i brystet. Men 30.000 er ikke blevet det.

Det er Mammograficentret på Odense Universitets Hospital, der undersøger kvinderne.
Og centret er voldsomt bagud.

30.000 syddanske kvinder har stadig ikke har fået afklaret, om de lider af den dødelige sygdom.
Brystkræft koster årligt  1300 danske kvinder livet.

- Vi er 10 måneder efter planen og bliver først færdige til oktober i år, siger ledende overlæge Walter Schwartz til Fyens Stiftstidende.

Iben Holten, overlæge fra Kræftens Bekæmpelse, kalder forsinkelsen for "virkelig alvorlig".

Internationale studier viser nemligt, at lignende folkeundersøgelser reducerer dødeligeheden med 35 procent.

- Når man er 10 måneder efter planen, vil der være kvinder med brystkræft, som ikke bliver opdaget i tide, og det kan ende med at koste liv, siger Iben Holten.

Én af forklaringerne på forsinkelsen er, at Mammograficentret i Odense lige nu mangler tre ud af fire røntgenlæger til at udføre undersøgelserne.

- Jeg har været alene på skansen siden november. Jeg får godt nok hjælp af røntgenafdelingen på sygehuset og af en tidligere ansat, som bor i Køge, og så arbejder jeg 60-70 timer om ugen, siger Walter Schwartz.

Han sætter sin lid til, at Region Syddanmarks forsøg på at gafle udenlandske røntgenlæger lykkedes.

Håbet dog alt andet end lysegrønt.
Manglen på danske røntgenlæger er udbredt, så derfor har regionen i flere år gennemført rekrutteringstogter i blandt andet Østrig og Tyskland - hidtil uden held.

Regionsrådsformand Carl Holst er ikke stolt af situationen.
Senere på måneden får han en status fra regionens direktion og vil derefter informere sundhedsministeriet om, hvad Region Syddanmark har tænkt sig at gøre for at indhente forsinkelsen hurtigst muligt.

- Vi overvejer at udlicitere noget af opgaven til private og derudover at sende røntgenbilleder til udlandet og få læger der til at diagnosticere, siger Holst.