Manglende integrationspolitik

Haderslev, Tønder, Billund og Hedensted Kommune har endnu ikke formuleret en decideret integrationspolitik.

Partiet Venstre har foretaget en rundspørge blandt landets 98 kommuner, der viser, at hele 37 kommuner ikke har formuleret en integrationspolitik. Blandt de 37 kommuner er Haderslev, Tønder, Billund og Hedensted Kommune.

Det var yderst et overraskende tal, fortæller integrationsordfører i Venstre, Karsten Lauritzen til Berlingske Tidende:

- Jeg fik et chok, da jeg fandt ud af, at fire ud af ti kommuner ikke har nedskrevet, hvad de vil på integrationsområdet. Det betyder, at de ikke har fokus nok på det her vigtige område. Alt for mange kommuner tager ikke integrationen alvorlig, siger Karsten Lauritzen, der retter kritik mod både borgerlige og socialdemokratiske borgmestre.

Kommunikation frem for sanktion

Men fine ord i en nedskrevet integrationspolitik er ikke nogen garanti for god integration, siger integrationsministeren, som tror mest på dialog med kommunerne.

- Jeg tror mest på dialogen, og mener i øvrigt ikke, at fine ord i en kommunal integrationspolitik er garanti for, at det er de bedste kommuner, der har formuleret en politik. Helt afgørende er viden og engagement og evnen til at engagere medarbejdere og frivillige helt ud i yderste led, skriver Birthe Rønn Hornbech i en e-mail til Ritzau.

Integrationsministeren understreger, at dialogen med kommunerne er en vigtig og meget stor del af Integrationsministeriets arbejde. Og hun forklarer, at ministeriet allerede arbejder med effektmålinger på området, og at man samler information om indsatsen, så landets kommuner kan lære af dem, som gør det bedst.

Birthe Rønn Hornbech siger videre, at ministeriet har indgået partnerskaber med seks kommuner om at satse specielt på marginaliserede nydanskere.

Venstre tror dog på sanktioner i denne sag, og udsteder nu en deadline for, hvornår alle kommuner skal have vedtaget en egentlig integrationspolitik:

- Det skal kommunerne have i løbet af i år. Hvis det ikke sker frivilligt, kan næste skridt være lovgivning, siger Karsten Lauritzen.