Massefyring af mellemledere

De kommunale mellemledere er stærkt i farezonen for at miste jobbet, når de lokale politikere svinger sparekniven.

FTF har opgjort, at op til 40 procent af mellemlederne på skoleområdet står til fyring i kommunerne.
 
- I kommuner som Nyborg og Tønder, planlægger man at nedlægge 30-40 procent af lederstillingerne på folkeskoleområdet. Der er flere kommuner, hvor mellem 20 og 30 procent af lederne skal fyres. Jeg har ikke set nogen kommuner, hvor en lige så høj andel af lærerne fyres, siger formanden for skolelederforeningen Anders Balle til FTF.
 
Også på social- og sundhedsområdet går politikerne efter mellemlederne.

Rationalisering

- Der er forskel på at fyre topledere og mellemledere. Går man efter skalpen og fyrer en topleder, er det ofte af symbolsk karakter for at vise, at der er noget galt med institutionen, og at der er ændringer på vej. Fyrer man derimod mellemledere er det oftest af rationaliseringsgrunde, siger professor i ledelse og organisation ved CBS Henrik Holt Larsen til FTF's nyhedstjeneste.

Personale- og administrationschef Marianne Heide i FTF mener, at den kan få uheldige konsekvenser, at der bliver længere afstand mellem medarbejdere og ledere.

- Man kan frygte, at der bliver mindre tid til sparring på den enkelte medarbejders arbejdsindsats - en sparring medarbejderen ofte selv efterspørger. Det kan derfor være essentielt, at der sættes andre mekanismer op, som sikrer at den sparring, der skal udvikle arbejdsindsatsen og ydelsen til borgeren, fortsat finder sted, siger hun.