Mere madspild i julemåneden

Selvom der er stort fokus på nedbringelse af madspild i Syddanmark, ender der mere mad i skraldespanden i julemåneden end årets andre måneder.

Når vi rejser os fra bordet i juledagene ender der mere mad i skraldespanden end i årets andre måneder.

Et velassorteret julebord med alt hvad der hører sig til af kål, steg, sylte og sild er rammen for mange familier i juledagene. Ofte er der ikke kun et stort udvalg af mad, men også store mængder.

I de danske hjem bliver der købt for 23 procent mere mad i december i forhold til en gennemsnitlig måned. Derfor ryger der også mere mad ud, når vi rejser os fra bordet, viser tal fra erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.

- Det er svært at begrænse sig i juledagene, fordi vi traditionelt forbinder mere mad med mere hygge, så vi har en tendens til at lave mad til tyve, selvom vi kun er otte, siger stifteren af foreningen Stop Spild Af Mad, Selina Juul til TV SYD.

Selvom der i julemåneden bliver smidt mere mad ud end i andre måneder, så har danskerne i Syddanmark også fået mere fokus på madspild. Omkring 85 procent af beboerne i Syddanmark fortæller at de er blevet mere interesserede i at minimere deres madspild i deres hjem.

- Der er kommet mere fokus i medierne, og det er langsomt ved at sive ud i folks bevidsthed. Så forhåbentlig bliver holdning til handling, sige Selina Juul.

 

Råd til nedbringelse af madspil i juledagene fra foreningen Stop Spild af Mad:

  • Brug mindre tallerkener og fade
  • Put maden i køleskabet, straks man er færdig med retten, så den kan holde sig længere.
  • Brug flæskestegen til sandwishes efter jul
  • Brug andestegen og medisteren på en julepizza.