TV der bevæger dig

Minister frikender Fødevarestyrelsen i MRSA-sag

Fødevarestyrelsen har handlet helt efter bogen i sagen om spredningen af den multiresistente bakterie MRSA. Det konkluderer en ny undersøgelse.

Landbrugs- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen, vil nu gennemføre tvungen kontrol af alle svinebesætninger.

Mens flere og flere svin er blevet smittet, og 1.200 mennesker har været syge, har skiftende fødevareministre haft adgang til den videnskabelige rådgivning, som DTU har udarbejdet om den resistente MRSA-bakteries spredning i danske husdyrbesætninger. Men de har ikke fulgt anbefalingerne, de har fået fra eksperterne.

Der er derfor ikke grundlag for at kritisere Fødevarestyrelsen, lyder konklusionen i en redegørelse, som miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen onsdag har sendt til Folketinget. 

  Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

En af de tidligere fødevareministre, socialdemokraten Mette Gjerskov, valgte endda at fjerne en ekspertanbefaling - inden hun sendte en redegørelse til Folketinget.

Der står intet om, at de har ændret noget i rapporten.

Mette Gjerskov, tidligere fødevareminister (S)

Men fejlen ligger hos embedsmændene, forklarer den tidligere minister til TV 2.

- Jeg får en redegørelse, hvor jeg beder om, at fagudtryk skal forklares, så den kan oversendes til Folketinget. Og så har jeg nogle punkter, hvor jeg gerne vil have, at der bliver gjort yderligere, end det der står i redegørelsen. Den kommer op igen til mig en måned senere. Der er lidt noter om, at de gerne vil lave en arbejdsgruppe. Men der står intet om, at de har ændret noget i rapporten, siger Mette Gjerskov til TV 2.

- Så jeg forventer, at det er den samme rapport, som jeg har set en gang. Det skrev jeg under på, tilføjer hun.

Landbrugs- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen, vil nu gennemføre tvungen kontrol af alle svinebesætninger.

Mest sete på tvsyd.dk