Minister vil stoppe døden i staldene

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) vil have stoppet døden i svinestaldene. Hver fjerde pattegris dør, inden de bliver fire uger. Det svarer til 25.000 døde dyr i døgnet.

- Forestil dig, at der døde 25.000 hundehvalpe om dagen i Danmark. Hver dag! Så skal jeg love dig for, at der ville være betydelig mere fokus på sagen end på præcis det, der sker ude i staldene i dag. Det kan vi ikke være bekendt, og det skal der gøres noget ved, siger Dan Jørgensen i et interview med dagbladet Politiken.

Ministeren vil nu indkalde landbrug, dyreværnsorganisationer, eksperter og politikere for at lave en handlingsplan, der skal ligge klar inden for få måneder.

- Vi har meget store velfærdsproblemer i den danske svineproduktion. Det er problemer, som vi af etisk-moralske årsager skal tage mere seriøst end i dag, siger han.

Dan Jørgensen vil have forbudt rutinemæssige halekuperinger og kastrationer uden bedøvelse.

Tonen er hård

Ministeren vil ikke løfte sløret for konkrete målsætninger og ny lovgivning, før alle parter er inddraget, men han betragter den store dødelighed blandt smågrise som det værste problem.

Landbrugets organisationer er klar til at tage en drøftelse med Dan Jørgensen om dyrevelfærd, selv om de finder hans tone hård.

- Vi er allerede nogle af de bedste i verden til dyrevelfærd. Jeg kan næsten ikke se, hvordan vi skal gøre det bedre, end vi gør i forvejen, siger Mogens Dall, formand for LandboSyd.

Svineproducent Claus Bruun Jørgensen, Tinglev, peger på, at øget dyrevelfærd kræver investeringer i blandt andet indretning af stalde.

- Hvis vi skal øge velfærden i staldene, får det direkte konsekvenser for erhvervet, fastslår han.