Monster-høvl gør togrejsen mere behagelig

En stor skinnehøvl er på vej for at høvle metal af de sønderjyske jernbaneskinner. Arbejdet skal gøre togrejsen mere behagelig og sikre rettidige tog.

De sønderjyske jernbaneskinner trænger til en kærlig hånd, og i slutningen af september går Banedanmark i gang med at rense skinnerne i landsdelen.

En såkaldt ”skinnehøvl” ankommer den 22. september og skal fjerne metal fra skinnerne. Det er ifølge Banedanmark en del af den almindelige vedligeholdelse af skinnenettet.

quote

Det er en del af det løbende vedligehold af sporet, og det gør rejsen mere komfortabel for passagererne.

Pernille Skovrup, sektionschef, Banedanmark

- Når skinnehøvlen har fjernet metallet på skinnerne, bliver afstanden mellem skinnerne den helt rette. Det er en del af det løbende vedligehold af sporet, og det gør rejsen mere komfortabel for passagererne, siger Pernille Skovrup, sektionschef i Banedanmark. 

En af de tunge drenge

Skinnehøvlen er et 95 ton tungt specialtog, som Banedanmark lejer hos en tysk entreprenør.

Toget arbejder om natten og kommer ifølge Banedanmark ikke til at genere togtrafikken. Det bevæger sig fremad med en fart på mellem to og fire kilometer i timen, og støjen fra skinnehøvlen er moderat, når arbejdet er i gang.

Trods det adstadige tempo kan toget nå at høvle seks ton jern af skinnerne på blot én nat. De mange ton metal bliver genanvendt.

Flere tog

Ifølge Banedanmark er vedligeholdelsesarbejdet af skinnenettet med til at sikre, at skinnenettet er i form og klar til, at der i fremtiden kommer til at køre endnu flere tog.

I dag kører der 3.000 tog på jernbanenettet.

Når skinnehøvlen forlader Sønderjylland den 28. september, fortsætter den op i Jylland.

Her kører skinnehøvlen