Nu kommer sjakalerne sydfra

Det er nu helt sikkert, at et dødt hundelignende dyr, der blev fundet nær Karup for et par måneder siden, er en Europæisk Sjakal. Det ser ud til, at sjakalerne er på vej til Danmark, vurderer biolog fra Danmarks Naturfredningsforening.

Der er ikke tidligere fundet sjakaler i Danmark, og derfor er det lidt af en sensation, at det døde dyr er en sjakal. Sjakaler ligner hunde, og det var da også det, man gættede på at det døde dyr var, da det først blev fundet.

- Folk troede det var en underlig hund eller en underart af en ræv, fortæller biolog ved Danmarks Naturfredningsforening Bo Håkansson torsdag til TV SYD. - Men nu har vi fået resultaterne af DNA testen, og det er helt sikkert en Europæisk Sjakal.

Hvordan sjakalen er havnet i Jylland er stadig et mysterium. Den er fundet uden testikler, men dyrlægen, der undersøgte dyret, har ikke været i stand til at se, om testiklerne er blevet fjernet, eller om sjakalen mangler dem på grund af en naturlig fejl.

- Men sjakaler holder man normalt ikke som kæledyr, og der er ingen europæiske zoologiske haver, der mangler den, siger Bo Håkansson torsdag til TV SYD.

Derfor er den mest sandsynlige forklaring, at sjakalen er vandret op igennem Tyskland ad det, Bo Håkansson kalder en "grøn motorvej". Samme vej som ulvene i de seneste år er kommet til Danmark fra Tyskland. Den "grønne motorvej" består af en korridor af sammenhængende skovområder, der rækker fra det sydlige Jylland og helt ned til Sachsen i Sydtyskland.

- Det er meget det samme vi ser, som vi så dengang ulven kom, fortæller Bo Håkansson. Dengang startede det også med spredte observationer i Tyskland af ulve, der flyttede længere og længere nordpå. Og det samme sker med sjakalen i øjeblikket, fortæller Bo Håkansson. - Sjakalen er ikke normalt hjemmehørende i hverken Tyskland eller Danmark, men det ser ud til at den er ved at indvandre naturligt, fx som følge af klimaforandringer. Når det bliver varmere, så kan de brede deres territorier nordpå, siger Bo Håkansson.

Hvis man ser en sjakal kan man tage det ganske roligt. De er ikke farlige for mennesker, og der er heller ikke tale om en skadelig eller invasiv art som fx mårhunden.

- Man må ikke jage sjakaler i Danmark, men hvis man ser noget, der kunne være en sjakal, så skal man kontakte og gerne sende billeder til enten Danmarks Naturfredningsforening eller Naturstyrelsen, opfordrer Bo Håkansson.