Ny aftale skal bekæmpe husdyr-MRSA

​Der er bred politisk enighed om en ny aftale om sunde husdyr og MRSA. Der bliver over de næste fire år afsat 302 millioner kroner til blandt andet at bekæmpe husdyr-MRSA.

Regeringen og samtlige partier i Folketinget har indgået en politisk aftale om et nyt veterinærforlig.

I den nye aftale bliver der over de næste fire år afsat 302,6 millioner kroner, der blandt andet skal bruges til at bekæmpe udbredelsen af bakterien husdyr-MRSA.

Pengene går også til at styrke det veterinære beredskab.

- Det drejer sig om sundhed i vores besætninger og at bevare en international førerposition for vores landmænd, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

- Samtidig giver vi med aftalen en stabil ramme for landbruget til at kunne udvikle sig fremadrettet, som er uhyre væsentlig.

Tidligere i år konstaterede en ekspertgruppe nedsat af miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), at stort set alle konventionelle svinebesætninger i Danmark er smittet med husdyr-MRSA.

De økonomiske midler i den nye aftale skal være med til at sikre, at kvægbesætninger ikke bliver ramt af husdyr-MRSA, som grisene er blevet.

Ekspertgruppen konkluderede samtidig, at det ville koste 14 milliarder kroner, hvis man skal udrydde bakterien helt.

Spørgsmål: Er 302 millioner over fire år nok, hvis man vil udrydde husdyr-MRSA?

- Det har ikke været regeringens ambition, at man skal udrydde MRSA med denne aftale.

- Regeringens ambition er, at man tager fat om problemstillingerne, om hvorvidt der kan laves MRSA-frie produktionslinjer.

- Men fokus er i højere grad på, hvordan vi bruger vores antibiotika, hvordan vi bruger forebyggende foranstaltninger, så vi ikke får udviklet resistensproblemer, siger Esben Lunde Larsen.

Hos Dyrenes Beskyttelse er man glade for, at den nye aftale sætter fokus på det område.

- Det er vigtigt for grisene, men det er også vigtigt for at bekæmpe udviklingen af antibiotikaresistens, som har store konsekvenser for vores samfund, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.