Ny kampagnefilm skal hjælpe børn ud af mareridt

Over 100.000 danskere er afhængige af alkohol. Nu skal ny kampagne få flere af dem i alkoholbehandling.

Lyden af en proptrækker, der hiver korkproppen op fra vinflaskens top, kan bringe de værste minder frem hos børn af alkoholikere. 

Lugten af åbnede øldåser, der stadig er halvt fyldte og flyder rundt om i hjemmet, mens frygten for, om far eller mor nu igen er påvirkede af alkohol, lever i hovedet. 

Det er virkeligheden for mange børn i Danmark. 122.000 børn vokser nemlig op i et hjem med alkoholmisbrug, oplyser TUBA, der er en selvstændig organisation, ejet af Blå Kors Danmark, som tilbyder terapi og rådgivning til børn af alkoholikere mellem 14 og 35 år. 

quote

Jeg forstod ikke min fars problemer, før jeg blev teenager. Jeg følte mig ikke som de andre. Jeg følte forkerthed, skyld og skam.

Kristina Stenled Larsen, optiker, Strib

32-årige Kristina Stenled Larsen fra Strib er vokset op med alkohol i familien. Hendes far drikker ikke længere, men han hørte til blandt de 140.000 danskere, der er afhængige af alkohol, og det påvirkede datteren Kristina. 

- Jeg forstod ikke min fars problemer, før jeg blev teenager. Jeg følte mig ikke som de andre. Jeg følte forkerthed, skyld og skam, siger Kristina til TV SYD

ALKOHOLMISBRUG

  • 122.000 børn fra 0-18 år vokser op i et hjem med alkoholmisbrug
  • 140.000 danskere er afhængige af alkohol
  • Ifølge tal fra Sundhedsdatastyrelsen blev omkring 7.650 borgere indskrevet i offentligt finansieret alkoholbehandling i 2017

Kilde: Alkohol & Samfund, Trygfonden og Blå Kors

Ny kampagne skal få flere i alkoholbehandling

Nu vil ny kampagnefilm gøre op med det mareridt ved at få flere i alkoholbehandling, og den begynder at køre fra i dag den 4. marts. Kampagnefilmen er fra Alkohol & Samfund og Trygfonden, og 10 kommuner i Syd- og Sønderjylland deltager i kampagnen.  

– Alkoholproblemer har altødelæggende konsekvenser for de familier, der bliver ramt. For børnene og for ægtefællen eller samleveren. Men også for den, der drikker så meget, at han eller hun risikerer at miste både familien, jobbet og vennerne. Derfor er det så uhyre vigtigt, at familier får hjælp i tide – og det gør alt for få desværre i dag, siger Peter Konow, der er direktør i Alkohol & Samfund, i en pressemeddelse. 

Ifølge nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen blev omkring 7.650 borgere indskrevet i offentligt finansieret alkoholbehandling i 2017, og tallet har været nogenlunde stabilt, oplyser Alkohol & Samfund. 

Endnu flere kan nu få hjælp

Efter Kristina er blevet voksen, er hendes far kommet ud af sit alkoholmisbrug, og Kristina har fået hjælp i organisationen TUBA i Kolding. 

quote

Det er så uhyre vigtigt, at familier får hjælp i tide – og det gør alt for få desværre i dag.

Peter Konow, direktør, Alkohol & Samfund

- TUBA formår at samle alt det kaos, jeg har i mit hoved, til noget, der giver mening, og som jeg kan bruge til noget, siger Kristina.

Og nu kan endnu flere få den hjælp, som Kristina har fået i TUBA. 

I januar åbnede TUBA en ny afdeling i Fredericia, og allerede nu har 21 unge kontaktet afdelingen for at få hjælp. I dag var der åbningreception i afdelingen på Dronningensgade 97 i Fredericia. 

- TUBA er virkelig et fedt sted. Jeg oplever stadig at have problemer indimellem. For bare tre måneder siden ramte jeg en mur, men TUBA hjælper mig, så jeg kan komme videre hver gang, jeg falder, siger Kristina. 

Alkohol & Samfund og Trygfondens kampagnefilm kører fra mandag den 4. marts til den 17. april på sociale medier, udvalgte tv-kanaler og på plakater i gadebilledet.