TV der bevæger dig

Omfattende strejker på slagterier

Danish Crowns slagterier i Blans, Horsens og Sæby er ramt af omfattende arbejdsnedlæggelser. Knap 1300 medarbejdere strejker i protest mod en ny akkord.

00:33

Slagteriarbejdere siger nej til ny akkord.

1 af 2

Strejkerne brød ud blandt en mindre gruppe medarbejdere på kambåndet på Danish Crowns slagteri i Blans i går, og de har tirsdag fået følgeskab af resten af slagteriarbejderne i Blans samt kolleger i Horsens og Sæby.

Ifølge tillidsrepræsentanterne Karsten Thomsen, Sæby, og Lars Mose, Horsens, strejker slagteriarbejderne på de to andre slagteriet i sympati med kollegerne i Blans.

Danish Crown siger, at den nye akkord-aftale i Blans er indgået inden for overenskomstens rammer. Den betyder i praksis, at fire medarbejdere hele tiden skal skifte mellem fire forskellige processer i stedet for som tidligere at udføre en af opgaverne i en længere periode, for derefter at rotere.

Konsekvenser af den nye model er i følge tillidsmanden på slagteriet i Blans, Brian Vestergaard, en lønnedgang på 27-30 kroner i timen.

- Hvis du sammenligner med den akkord, vi havde i fredags, og den vi skulle have startet med mandag morgen, hvis vi var gået i arbejde, så havde der været den her lønnedgang, siger Brian Vestergaard til DR Syd.

Skal producere mere effektivt

Danish Crown oplyser, at slagteriarbejderne typisk tjener mellem 190 og 195 kroner i timen.

Omkostningen ved at producere et kilo kød er i disse år på dagsordenen på stort set samtlige samarbejdsudvalgsmøder i Danish Crown.

Lønomkostningen på et dansk slagteri er mere end dobbelt så høj som i en række EU lande rundt om Danmark, oplyser Danish Crown.

- Hvis ikke vi kan producere en tand mere effektivt end i de lande, hvor lønningerne er langt lavere, så forsvinder der danske arbejdspladser. De seneste år har vi set en nedgang i produktionen af danske slagtesvin, og det betyder automatisk færre arbejdspladser - og i den sidste ende hænger det sammen med produktionsomkostningerne. Det oplever vi faktisk, at der generelt er stor forståelse for blandt medarbejderne, siger pressechef Jens Hansen.

Parterne mødes tirsdag eftermiddag.