Ømme tæer er gidsler i konflikt

Ømme tæer er blevet gidsler i en fem år lang konflikt mellem statsautoriserede fodterapeuter og sundhedsvæsenet. En lang række fodterapeuter har fra i dag - 1. juni - opsagt deres ydernummer hos regionerne. Det betyder, at patienterne må betale hele regningen selv.

Det går bl.a. ud over 100.000 sukkersygepatienter. Mange af dem har brug for regelmæssig fodpleje for at undgå sen-komplikationer af deres sygdomme. F.eks. nerveskader, som betyder, at de mister føling i fødderne og ofte får står.

Mister hele tilskuddet

Konflikten betyder, at patienterne mister det offentlige tilskud. En sukkersygepatient skal betale 273 kr. for en behandling - og heraf kan de få refunderes 165 kr. fra regionen (tidligere Sygesikringen).

Konflikten med sygesikringen og nu regioner går faktisk fem år tilbage. Så længe har der været uenighed om taksterne. Fodterapeuterne mener, at de skal have ca. 350 for en times behandling som den til diabetes-patienterne.

Dom i Højesteret

Konflikten blev for et par måneder siden optrappet, da regionerne fik Højesterets ord for, at fodterapeuterne ikke må tage mere end de gamle takster angiver. Det betyder, at fodterapeuterne sætter penge til på hver behandling.

Efter dommen i Højesteret har de kun haft en måde at reagere på: At opsige deres ydernummer hos Regionen.

I Vejle erfarer TV SYD, at alle - undtagen en enkelt klinik - har opsagt deres ydernumre.

Modtræk fra regioner

Regionerne har svaret igen på fodterapeuternes aktion med trusler om selv at ville ansætte fodterapeuter på sygehusene, bl.a. til sukkersygepatienterne.

- Men lad os nu se, hvor mange der har lyst til at arbejde der, siger en fodterapeut, som TV SYD har talt med.

Konflikten rammer primært sukkersyge og patienter, der skal have sat en bøjle på nedgroede tånegle. Det er alvorlige sygdomme, som kræver henvisning fra en læge. Andre grupper er gigtfødder og folk med arvæv efter strålebehandlng (for f.eks. vorter).

Hver sjette uge

TV Syd besøgte Birgit Andersen, der er diabetespatient. Hun får behandling hos fodterapeut Lotte Rindal med tilskud fra det offentlige. Hver sjette uge har hun brug for behandling hos en fodterapeut, og den behandling risikerer hun nu selv at betale for.
 
Prisen har i årevis været 273 kroner, og terapeuterne vil have den reguleret.

Nu har hver femte statsautoriserede fodterapeut opsagt aftalen med det offentlige, hvilket betyder at de ikke modtager patienter, som får offentligt tilskud.

Regionerne skal den 15. juli mødes med landsforening af fodterapeuter.