Opfordring fra overlæge: Knips dit fyrværkeri, før du skyder det af

Billeder af defekt fyrværkeri kan være med til at gøre nytårskrudtet mere sikkert.

Tag et billede af dit fyrværkeri FØR du går ud og fyrer det af.

Sådan lyder opfordringen fra overlæge Jens Lauritsen, som i 20 år har været med til at lave statistik over antallet af fyrværkeriskader, der behandles på landets skadestuer i Ulykkes-Analyse-Gruppen på Odense Universitetshospital (OUH).

Budskabet kommer på dagen, hvor private må begynde at affyre nytårsfyrværkeri. Det kommer dels fordi, der stadig er alt for mange fyrværkeriskader – dels fordi det kan være svært at finde ud af, hvilket fyrværkeri, der har fejl, for når først raketten er suset af, så finder man den ikke igen.

quote

Raketter er meget vanskelige at finde ud af bagefter – for hvordan så den ud – ja det var en pind og så var der noget, man skulle tænde og så var der en rød bold i toppen.

Jens Lauritsen, overlæge, Ulykkes-Analyse-Gruppen, OUH

Send billedet til myndighederne

De seneste år har antallet af fyrværkeriskader ligget på 250-60 skader.

Sidste år var antallet af skader 254 – heraf var 36 alvorlige. Året før var der 267 skader – 37 af dem var alvorlige.

På en top tre over de mest alvorlige fyrværkeriskader i årene 2012/13 til 2017/18 ligger håndskader på tredjepladsen. 40 personer fik håndskader i perioden, mens 57 personer fik alvorlige forbrændinger. På en sikker førsteplads ligger øjenskader. I alt fik 129 personer alvorlige øjenskader som følge af fyrværkeri i samme periode. Derfor var læger fra OUH torsdag i Kolding Storcenter for at dele beskyttelsesbriller ud – ganske gratis.

Men de var der altså også med en opfordring til folk om at ”dokumentere” det fyrværkeri, de køber, med et kamera.

- Hvis man tager et billede af den seddel, hvor navnet på fyrværkeriet står på og sender den til Sikkerhedsstyrelsen – eller eventuelt til mig i Ulykkes-Analyse-Gruppen på OUH, så betyder det noget for det forebyggende arbejde, siger overlæge Jens Lauritsen til TV SYD.

quote

Det betyder faktisk noget for det forebyggende arbejde.

Jens Lauritsen, overlæge, Ulykkes-Analyse-Gruppen, OUH

Man skal kun sende billedet ind, hvis nogen kommer til skade eller hvis det på anden måde viser sig, der er en fejl, når fyrværkeriet fyres af.

Raketter giver flest skader

Ifølge ham er det i særligt grad oplysninger om raketter, der fejler, der mangler oplysninger om.

- Raketter er meget vanskelige at finde ud af bagefter – for hvordan så den ud – ja det var en pind og så var der noget, man skulle tænde og så var der en rød bold i toppen…Men det er jo meget lidt at få at vide i forhold til de mange hundrede forskellige rakettyper, der findes på markedet, så jeg vil foreslå, at man er mere opmærksom på præcist, hvad er det for nogle typer, man har affyret, sådan at branchen og grossisterne kan få en tilbagemelding, forklarer Jens Lauritsen.

På den måde kan man være med til at sikre, at usikre rakettyper bliver opdaget.

Ifølge Jens Lauritsen er det meget få danskere, der kommer til at opleve at en raket har en fejl, som betyder, at nogen kommer til skade.

Ikke desto mindre er der mange, der kommer til skade ved fyrværkeri. Næsten 1600 mennesker måtte behandles for en fyrværkeriskade på landets skadestuer de sidste fem år.

Ud af 1.584 skader de sidste fem år stammer 657 skader fra lovlige raketter mens 276 stammer fra batterier.