Opgiver kampen for spegepølsen

EU er ved at give sønderjyderne monopol på deres egne pølser. Lokale slagtere må kun sælge inden for en radius af 50 kilometer fra deres virksomhed. Fødevareministeren vil ikke kæmpe for lokale spegepølser.

Pølse-zonen bliver oprettet i forbindelse med et nyt EU-dekret. Det har ophidset Dansk Folkepartis fødevareordfører og formand for Folketingets fødevareudvalg, René Christensen. Han siger i en pressemeddelelse, at han er skuffet på de små lokale slagteres vegne, fordi fødevareminister, Mette Gjerskov (S) onsdag gav udtryk for, at hun vil blæse producenterne et stykke.

Håbløs regel

Rene Christensen havde stillet ministeren et spørgsmål om de nye EU-regler, som betyder, at lokale slagtere ikke må sælge deres produkter udenfor en radius af 50 km fra deres virksomheder.

- Det er jo helt håbløse regler i et lille land som Danmark. Det betyder for eksempel, at slagtere på Bornholm ikke må sælge kød udenfor øen. De berømte sønderjyske pølser skal på samme måde være forbeholdt sønderjyder, hvis det står til EU. Det er horribelt. Især fordi man i Tyskland har en tilsvarende 100 km radius, og den i Frankrig er 80 km, siger René Christensen.

Han havde håbet, at nu - da Danmark har overtaget formandskabet for EU - ville fødevareministeren tage det som en oplagt mulighed for, at få ændret reglerne til fordel for de danske slagtere.

Til gavn for de store

- Men der blev jeg slemt skuffet. Ministeren var for det første slet ikke inde i de tyske og franske særregler. Endelig mente hun heller ikke, hun skulle spilde sit talent og sin kostbare tid på små danske slagtere. Hendes ord var helt præcist: ?Skulle jeg sidde for bordenden og kæmpe for lokale spegepølser??, fortæller René Christensen.

- For mig beviser det, at EU-formandskabet er steget Mette Gjerskov til hovedet, så hun nu udelukkende vil kæmpe for de store slagteri-giganter. Det er trist, at hun hellere vil spise masseproducerede kødprodukter, end lokale, velsmagende produkter.

Rene Christensen lover at slå et slag for økologi og nordisk madkultur. Han har kaldt ministeren i samråd den 1. februar, når han vil tage spørgsmålet om 50 km-grænsen op med Mette Gjerskov - endnu en gang.

De nye EU-regler går ud på, at en lokal slagter kun må sælge 100 kilogram varer uden for sin 50-kilometer radius. Resten skal sælges inden for de 50 kilometer.

Slagteren skal oprette sin egen grossist-virksomhed for at få tilladelse til at sælge mere end 100 kilogram til dem, der vil smage ovre på den anden side af "grænsen".