TV der bevæger dig

Østarbejdere bestiller faktisk noget

De arbejder mere end danskere. De er aldrig syge før eller efter en weekend - og deres arbejdsgivere er glade for dem.

02:50

Det er snart sæson for danske jordbær - og de fleste af dem bliver plukket af østarbejdere.

1 af 2

Ny rapport gør op med fordomme om østarbejdere, og den påpeger, hvad mange allerede havde på fornemmelsen. Østarbejderne strømmer fortsat til Danmark for at arbejde. Arbejdsgiverne opfatter dem som mere arbejdsvillige.

Tilfredse med lønnen

Den ny analyse kommer fra Københavns Universitet. Den er bestilt af Beskæftigelsesmininsteriet og bliver i dag citeret i Berlingske og BT.

Undersøgelsen viser også, at arbejdskraften fra øst er billigere end den danske. Ikke fordi de går for lavere lønninger end aftalt i overenskomsterne, men fordi de er tilfredse med en løn, der ligger under den, de danske arbejdere får.

Løn-trykkere

Administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Jørn Neergaard Larsen, siger i BT, at mange danske har den opfattelse, at det ikke kan betale sig at arbejde.

Formanden for 3Fs grønne gruppe, Arne Grevsen, er lodret uenig. Han siger i BT, at arbejsgiverne har fyret danske arbejdere og erstattet dem med udlændinge for at få presset lønninger og arbejdsvilkår helt i bund. "Det er rystende", tilføjer han,"når de nu siger, at danskerne ikke gider de her job".

Mere i TV Syd klokken 19.30, når vi også har debat i studiet.