Østeuropæere er guld værd for landsbyerne

Det lave fødselstal er især et problem for landområderne. Det er derfor vigtigt med nye tilflyttere, og her spiller østeuropæere en afgørende rolle.

Det er især i landområderne og de små byer, de få fødsler giver problemer. Hvis udviklingen skal vende, så skal der flytte nye til.

I Vejen Kommune får de hjælp fra Østeuropa. De seneste otte år er der flyttet 771 østeuropæere til kommunen, så nu bor der over 1000 med østeuropæisk baggrund. For den lille landsby Hovborg, kan tilflytningen mærkes.

- Det har stor betydning. Vi har nemmere ved at holde gang i forretningerne, og de arbejder typisk i landbruget eller andre produktionsvirksomheder, siger Nicolaj Pedersen, landmand og medlem af lokalrådet.

I en tid, hvor folk ikke føder nok børn og flytter fra den lille landsby, er østeuropæerne med til igen at skabe liv.

- Der er flere eksempler på, at østeuropæerne køber hus og renoverer det, og det gør, at byen har nemmere ved at overleve, siger Nicolaj Pedersen til TV SYD.

Men Vejen Kommune er langt fra den eneste kommune, der har oplevet, at østeuropæere er flyttet til. I følge tal fra Ugebrevet A4 har dobbelt så mange østeuropæere slået sig ned i de syd- og sønderjyske kommuner i perioden 2008-2014. http://www.ugebreveta4.dk/oesteuropaeere-flytter-paa-landet_19906.aspx

Baggrunden for østeuropæere dækker over personer med statsborgerskab i: Bulgarien, Cypern, Estland, Kroatien, Letland, Lithauen, Malta, Polen, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet og Ungarn.

Se stigningen i din kommune her:

Dobbelt så mange østeuropæere har slået sig ned. Tal fra Ugebrevet A4.