Overbelægning giver farlige fanger mulighed for at flygte

I de sidste to måneder er to farlige fanger flygtet fra psykiatriske afdelinger i Horsens og Vejle. I begge tilfælde var de anbragt til behandling her, fordi de retspsykiatriske afdelinger er overbelagte.

Lægefaglig direktør i Region Syddanmark, Anders Meinert Pedersen, bekræfter overfor TV SYD, at den 31-årig varetægtsfængslede mand , som i sidste uge undveg fra Vejle Sygehus, var anbragt her på grund af overbelægning.

Og i sidste måned flygtede en mand, som er sigtet for at have dræbt sin søster, fra Psykiatri-enheden i Horsens.

- Det er et problem over hele landet, siger Anders Meinert Pedersen til TV SYD.

De retspsykiatriske patienter fra Region Syddanmark anbringes i Middelfart. Her tog regionen sidste år en helt ny afdeling med 70 pladser i brug.

- Men det har vist sig at være for lidt. Det skyldes, at domspraksis har ændret sig i de senere år. Nu anbringes flere ved dom til behandling på vores afdeling, forklarer den lægefaglige direktør. Og de patienter kan vi ikke bare lukke ud.

Retspsykiatrisk afdeling i Middelfart er som nævnt indrettet til 70 patienter. Men ofte har afdelingen 80-85 i behandling. Og de overskydende må så anbringes på andre afdelinger indenfor psykiatrien.

Flere og flere dømmes i disse år til psykiatrisk behandling. Ofte er der sat åremål på. F.eks. fem år .

Og hvis de patienter bliver færdigbehandlet før den tid, skal anbringelsesdommen ophæves af en dommer.

- Og det kan i nogle tilfælde være en langsommelig proces, siger Anders Meinert Pedersen til TV SYD.

Det er otte år siden, at Region Syddanmark begyndte at planlægge udvidelsen af retspsykiatrien. Der blev planlagt en afdeling med 60 pladser, men det er udvidet til 70 pladser.

- Udviklingen er kommet bag på alle. Og vi må løbende vurdere, hvor f.eks. urolige elementer bedst kan anbringes. Eller hvem der måske kunne tænkes at undvige.

Den forrige regering nedsatte et udvalg, som skulle se på problemerne i retspsykiatrien. Det arbejde blev afbrudt af folketings-valget.

Den drabssigtede patient fra Horsens blev anholdt kort efter undvigelsen, mens den 31-årige Ziad Mohamad El Kassem, som stak af fra sygehuset i Vejle, stadig er på fri fod. Den 31-årig betegnes af politiet som farlig.