På onsdag hyler sirenerne

På onsdag kl. 12 vil sirenerne hyle i Sydjylland. Det sker som en del af den årlige test af sirenevarslingssystemet over hele landet. Det er vigtigt at kende varslingssignalernes betydning, hvis det bliver alvor.

Når sirenerne lyder overalt over Sydjylland på onsdag, er der ikke fare på færde. Det sker for at afprøve varslingssystemet, og for at befolkningen skal lære sirenevarslingssignalerne at kende.

Når faren er overstået, vil sirenerne afgive et såkaldt afvarslingssignal, og medierne vil orientere om, at der er sket en afvarsling.

Ring ikke til 112 eller 114

Når sirenerne hyler på onsdag, er der som nævnt tale om en test. Man skal ikke ringe til 112 eller 114, fordi sirenerne hyler ? hverken under testen, eller hvis sirenerne tages i brug på baggrund af en reel fare.

Unødvendige opkald kan blokere for livsvigtige opkald til alarmcentralen.

Under onsdagens test af det landsdækkende sirenevarslingssystem vil der lyde tre signaler:

Først lyder der et varslingssignal. Varslingssignalet består af en tone, som stiger hurtigtog derefter falder langsomt. Tonen lyder fire gange, og signalet varer i alt 45 sekunder.

Efter cirka tre minutter gentages varslingssignalet.

Efter yderligere tre minutter afgives et afvarslingssignal, som betyder, at faren er drevet over. Afvarslingssignalet består af én lang ensartet tone, som varer 45 sekunder.