TV der bevæger dig

Pas på: Mange anmeldelser om vand på veje og i huse

Politi og brandvæsnet modtager fredag aften rigtig mange anmeldelser på grund af den store mængde regn, der er faldet. Der er især problemer i Vejle.

00:15

Videoen her er fra Vedelsgade i Vejle. Bilerne har svært ved at komme frem på grund af de kraftige mængder regn. Video: Privatvideo, Camilla Ravn Jakobsen

Der er problemer med slusen i Vejle. Kommune og brandvæsnet arbejdet på at finde en løsning. Foto: TrekantBrand på Twitter

Der er problemer med slusen i Vejle. Kommune og brandvæsnet arbejdet på at finde en løsning. Foto: TrekantBrand på Twitter

Pas på hvis du skal ud i trafikken. Flere steder har der samlet sig store vandmasser på vejene rundt omkring i landsdelen. Foto: TrekantBrand på Twitter

1 af 4

Du skal være opmærksom, hvis du bevæger dig ud i trafikken. Flere steder i trekantområdet er der problemer med vand på vejene og oversvømmelser. Flere huse er også ramt, fortæller operationschef ved Trekantområdets Brandvæsen, Casper Christensen.

- Vi har aktiveret operationscenteret og er i gang med at danne os et overblik over situationen, siger han til TV SYD.

Vi har aktiveret operationscenteret og er i gang med at danne os et overblik over situationen.

Casper Christensen, operationschef, TrekantBrand

Lige nu er især Vejen, Vejle, Fredericia og Kolding kommune ramt. I sidstnævnte kommune har de indkaldt Klimaberedskabet for at få vurderet, hvor slemt det står til. Det fortæller Lars Svoger, der er kommunikationschef ved Kolding Kommune.

- Det er et større problem med vand på især vejene. Nu samles vi for at vurdere sagen, men det ser ud til at gå, siger han til TV SYD omkring klokken 18:30 fredag.

Store problemer i Vejle

Der er fredag aften meget vand i Grejs Å og Vejle Å, og det giver problemer for blandt andet beboere på Grejsdalvej. Omkring klokken 19 skrev Vejle Kommune på både Facebook og deres hjemmeside, at slusen ikke fungere optimalt, men at de arbejder på at finde en løsning. Derudover er der en container med sandsække ved Spinderihallerne, der kan hentes, hvis du har brug for at sikre dit hus. Det skriver Vejle Kommune.

I samarbejde med Vejle Kommune er mandskab og udstyr indsat ved slusen for at pumpe vand væk for at sænke vandstanden i indre by.

Brand og Redning Sønderjylland assisterer med ekstra pumper.

00:13

Vejle bymidte står under vand. Det gør, at bilerne har svært ved at komme frem. Foto: Privatvideo, Camilla Ravn Jakobsen

Luk video

Pas på i trafikken

Både Syd- og Sønderjyllands Politi får rigtig mange anmeldelser om vand på vejene. Derfor opfordrer de til at køre forsigtigt, hvis man begiver sig ud i trafikken. Man skal især være opmærksom, nu det er blevet mørkt. Her kan man hurtigt blive overrasket over store vandmasser på vejene.

Vagtchefen fra begge politikredse råder bilister til at nedsætte hastigheden kraftigt og køre efter forholdene. 

Sådan kan du forberede dig på skybrud: 

 • Luk vinduer og døre.
 • Fjern værdigenstande fra kælderen, eller sæt dem højere op, så de ikke står direkte på gulvet.
 • Tjek, at udendørs riste, afløb og tagrender ikke er stoppet til af blade og snavs
 • Sluk for elektriske apparater, der kan komme i kontakt med vandet.
 • Brug sandsække og krydsfinérplader til at blokere lavt placerede døre og vinduer.
 • Hav spande, skovle, koste og klude klar til opsamling af indtrængende vand.
 • Fjern løse genstande udendørs, for eksempel havemøbler, plantekasser eller stilladsværk.​​​​​

 

Hvis du kan nå at gøre mere, så kig her:

 • Hvis du har en regnvandstønde, bør du tømme den – find et sted, hvor vandet ikke skaber problemer.
 • Tjek, at dæmninger mod vand, render i grunden, faskiner, brønde og dræn er intakte og fungerer.
 • Hvis du har monteret et højvandslukke, så tjek om det fungerer.
 • Selv uden et højvandslukke kan du sikre, at der stiger mindre kloakvand op fra afløbet. Dæk afløbet med et stort stykke plast, læg en plade ovenpå og noget tung, gerne en sandsæk, øverst.
 • Du kan forhindre, at der stiger kloakvand op i toilettet ved at stoppe en plasticpose fyldt med stof ned i toilettet og lægge en sandsæk eller andet tungt oven på låget.
 • Hvis du ikke kan være hjemme, når skybruddet sker, er det en god idé at få en nabo eller en ven til at tjekke udsatte områder i din bolig.

Kilde: Klimatilpasning.dk