TV der bevæger dig

Pas på mus i dit hus

Folk reagerer alt for sent på mus i huset. Dermed kan musene nå at gøre stor skade på huset og beboerne, advarer Miljøstyrelsen.

Mus kan sprede smitte og ødelægge dit hus. Foto: FREDERIC CHARMEUX

En ny undersøgelse viser, at hver femte husejer i Region Syddanmark venter med at gå i aktion til musene er flyttet ind i huset. Dermed kan musene nå et gøre stor skade.

Rådene til husejerne er simple: Forebyg, fang og undgå at bruge musegift.
Giften spreder sig til andre dyr.

Mus kan ødelægge dit hus og overføre sygdomme.

- Problemer med mus skal tages i opløbet ved at lukke husets smuthuller og ved at sætte effektive fælder op, hvis musene alligevel er kommet indendørs, siger kontorchef i Miljøstyrelsen, Sonja Canger.

Ifølge undersøgelsen har 40 % af de adspurgte husejere og 35 % af sommerhusejerne haft problemer med mus.

- Det er en dårlig ide at bruge gift, for de fleste af musegiftene indeholder nogle giftstoffer, som kan overføres til eksempelvis ugler og rovpattedyr i naturen, når de spiser forgiftede mus. Ofte vil det slet ikke være nødvendigt at udlægge gift. Et årligt hustjek og nogle effektive fælder kan holde musene ude, forklarer Sonja Canger.

Miljøstyrelsens har følgende 10 gode råd:

1. Tjek huset for huller.
En mus behøver kun 7 mm for at presse sig ind i huset. Luk huller og sprækker til med sammenpresset kyllinge- eller hønsenet. Sørg også for, at kældervinduerne er lukkede, at ruderne er hele, at alle ventilationsåbninger er forsynet med trådvæv og at døre slutter tæt.

2. Gem mad og affald.
Mus går efter madrester og affald. Opbevar madvarer i køleskabet eller i lukkede glas- eller metalbeholdere. Det gælder især for sommerhuse. Sørg for, at der ikke står køkkenaffald fremme, som musene kan kaste sig over.

3. Vælg fælde efter musen.
En smækfælde til f.eks. en husmus vil ofte være for lille til en halsbåndmus. Brug derfor store (rotte)fælder til halsbåndmus. Materialet spiller ikke den store rolle, men fælder af metal eller plast holder ofte længere end træfælder. Det er mere effektivt med flere fælder i få dage end få fælder i mange dage.

4. Placer fælden hvor musen er.
Placer fælder vinkelret ud fra paneler, vægge mv. med udløseren vendt ind mod væggen. Pas på, at en hund eller kat ikke kommer i nærheden af fælden.

5. Brug den rigtige lokkemad.
Til husmusen kan lokkemaden være leverpostej eller pølse, mens halsbåndmusen bedre kan lide nødder eller mandler. Begge mus kan lokkes med rosiner eller et stykke frisk æble. Ost er ikke velegnet.

6. Brug engangshandsker.
Brug altid engangshandsker, når du har med mus eller fælder at gøre. Pak den døde mus ind i et stykke avispapir eller en plastpose og smid den i skraldespanden.

7. Vælg musegift med stoffet chloralose - HVIS du vil bruge gift.
Musegift, der indeholder stoffet chloralose, er ikke giftigt for de større dyr, der spiser døde mus. Chloralose er dog giftigt for fugle, så placer giften, så fugle ikke kan komme til den. Musegift med chloralose virker kun ved temperaturer under 16 grader. Undgå produkter med følgende stoffer: Bromadiolon, brodifacoum og difenacoum.

8. Køb gift, der er indkapslet i en beholder og brug foderstationer.
Køb gift i en indkapslet beholder eller brug foderstation. Det kan f.eks. være en museautomat eller en lokkeboks. Du kan også købe gift og en foderstation sammen ? en såkaldt musegiftboks. Det betyder mindre spild og risiko for dig, dine børn, husdyr og andre dyr i naturen.

9. Læs etiketten og følg brugsanvisningen.
Etiketter kan se meget forskellige ud, men de skal indeholde oplysninger om indholdsstoffer samt korrekt og sikker brug. Pas på, at dine børn og husdyr ikke får fat på giften eller den forgiftede mus.

10. Fjern døde mus.
På musegiftens etiket kan du se, hvordan du skiller dig af med forgiftede døde mus.
Smid dem aldrig i naturen, hvor fugle og dyr kan finde dem.