Præster vil rådgive om sex og kærlighed

Præster supplerer i stigende grad teologien med uddannelser inden for sex og parforhold. Dermed bliver den klassiske sjælesorg målrettet den moderne families problemer, skriver Kristelig Dagblad.

- Krops- og seksual-etikken har været forsømt i præstegerningen. Det er væsentligt, at vi som præster har mere at byde på i samtalen, siger sognepræst i Grundtvigs Kirke, Karin Wellejus, som i øjeblikket går på Joan Ørtings sexologuddannelse i København.

Hun er ikke ene om at gå den vej. Center for Familieudvikling, der uddanner fagfolk til at undervise i, hvordan man kan tage vare på parforholdet, har oplevet en stigende søgning fra præster. Siden 2002 har 41 præster uddannet sig der.

Præsternes motivation er som regel, at de møder parrene til livets store fest, brylluppet, men de erfarer jo også, at rigtig mange par får problemer på den længere bane. Præsterne ønsker redskaber til at give parrene hjælp i hverdagen og ikke bare til festen, fortæller koordinator Mariann Uhrlund Due.

Biskop i Ribe Elisabeth Dons Christensen, der har holdt et utal af foredrag om samliv, siger:
- Som kirke og pårørende har vi overladt parrene til sig selv i stedet for at støtte dem. Jeg er ikke imod skilsmisse, men jeg synes, der er for mange af dem. Derfor er det vigtigt, at vi som præster er bevidste om at bruge flere kræfter på forebyggende arbejde. Det er et grundkodeks hos mig selv, at vi skal støtte brudeparrene lidt mere uden dog at blive moralens vogtere, siger hun.