Professor: Patient døde af resistent bakterie

Professor Hans Jørn Kolmos, som var en af eksperterne i TV SYDs kampagne, Stop Smitten, bekræftede i retten tirsdag, at en patient på Odense Universitetshospital sidste år døde af den farlige MRSA-bakterie.

Professoren vidnede i en retssag i Aarhus mod to journalister, som er tiltalt for at have offentliggjort adresserne på 12 svinefarme, der var inficeret med MRSA. De to journalister er tiltalt for at have brudt medieansvarsloven., skriver Ingeniøren.

Hans Jørn Kolmos er overlæge på OUH og professor i mikrobiologi på Syddansk Universitet kunne i vidnestolen oplyser, at der døde en patient på OUH i 2013 af en MRSA-infektion fra svin.

- Fra mit eget hospital har jeg kendskab til en patient, der sidste år døde af en MRSA-infektion fra svin. Da jeg rapporterede dødsfaldet, spurgte jeg Statens Serum Institut, om der havde været andre tilfælde.

Der findes flere former for MRSA-bakterier. Typen, som stammer fra svin, hedder CC398. I en kontrolkampagne fandt Fødevarestyrelsen bakterien i 77 procent af svinene på danske slagterier.

Antallet af smittede danskere er steget med 68 tilfælde på et år. I 2011 var 164 danskere smittede, og i 2012 var det steget til 232. Det stigende omfang bekymrer flere af landets førende eksperter i resistente bakterier, som Ingeniøren har talt med.

- Bakterien er sluppet ud i samfundet. De tre dødsfald er alle forårsaget af svinetypen af MRSA, selvom de ikke har haft nogen kontakt til svin.

Det er stærkt bekymrende, at smittespredningen er så voldsom, siger Hans Jørn Kolmos.

MRSA er en stafylokokbakterie, som kan blive overført fra dyr til mennesker ved direkte kontakt. Men bakterien smitter kun sjældent fra menneske til menneske, skriver Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside.

Artikelf ra TV2 Fyn