Professor: Vi har en epidemi

Professor i klinisk mikrobiologi, Hans Jørn Kolmos, mener ikke, at MRSA-smitten bliver taget alvorligt af myndighederne. Det selvom vi har med en epidemi at gøre, siger han.

Fire dødsfald og knap 900 smittede siden 2012, er status for MRSA-bakterien. Alligevel mener professor i klinisk mikrobiologi ved Odense Universitetshospital, Hans Jørn Kolmos, ikke, at bakterien tages alvorligt.

-Myndighederne og branchen har modsat sig en screening af, hvor stort problemet egentlig er. Og det er for mig uforståeligt, for vi står med en epidemi, siger Hans Jørn Kolmos til TV SYD i dag.

Han fortæller yderligere, at stikprøver fra et slagteri viser, at op mod 80 procent af slagtesvinene var MRSA-inficerede. Det svarer til 10 millioner svin på landsplan.

Kolmos: Smitten er ude af kontrol

-Vi har i Danmark haft fire bekræftede dødsfald som følge af MRSA, men ingen af de døde har haft nogen svinekontakt. Det siger lidt om, at de her bakterier er begyndt at brede sig fra svinefarm og ud i samfundet. Det skal man tage alvorligt. Det siger noget om, at smitten er ude af kontrol, mener Hans Jørn Kolmos, der ikke giver meget for fødevareminister Dan Jørgensens nye handlingsplan for at inddæmme MRSA i staldene.

- Det nye i den plan er ikke nyt. Planen siger, at landmændene skal vaske hænder, bade og skifte tøj når de forlader staldene. Det har de jo gjort hele tiden. Det er en lappeløsning, mener Hans Jørn Kolmos.

Læs hele fødevarminister Dan Jørgensens handlingsplan her.